Business & Finance Τρίτη 19/07/2022, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: «Κοιτάζει» (;) την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης 

ΕΚΤ: «Κοιτάζει» (;) την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης 

Την περίπτωση να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης θα εξετάσουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην τελευταία συνεδρίαση αποφάσισαν ότι την Πέμπτη τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες, ωστόσο από τις 9 Ιουνίου έως σήμερα οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν η μία μετά την άλλη σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Σήμερα εξάλλου, η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός τον Ιούνιο έτρεξε με ρυθμό 8,6%, ποσοστό που συνιστά ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Το ενδεχόμενο το δ.σ. της ΕΚΤ να προχωρήσει με μεγαλύτερου εύρους επιτοκιακή αύξηση το λαμβάνουν υπόψη τους και οι χρηματαγορές, οι οποίες πλέον τιμολογούνται κατά 50% σε μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, όταν τη Δευτέρα το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 20%. 

Τα δημοσίευματα αυτά έχουν ωφελήσει το ευρώ του οποίου η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού δολαρίου ενισχύεται 1,22% και έχει διαμορφωθεί στο 1,0265. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News