Business & Finance Σάββατο 9/07/2022, 16:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Μήπως η ΕΚΤ μάχεται για έναν πόλεμο που έχει ήδη λήξει;

Πληθωρισμός: Μήπως η ΕΚΤ μάχεται για έναν πόλεμο που έχει ήδη λήξει;

Παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο προβλήματα, από την μία πλευρά τις κλιμακούμενες πληθωριστικές πιέσεις και από την άλλη την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να κάνει μία αναδιάταξη δυνάμεων.

Βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες προτού η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία και οι οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: δεδομένου ότι το μπλοκ κινείται κατά πάσα πιθανότητα προς ύφεση, η Τράπεζα ίσως υποχρεωθεί να αλλάξει ξανά τακτική. «Οι κεντρικές τράπεζες ντρέπονται που διαχειρίστηκαν λάθος τον πληθωρισμό…και τώρα θέλουν να δείξουν πόσο στοχευμένα κινούνται», σχολίασε χαρακτηριστικά μέσω Twitter ο οικονομολόγος της ελβετικής EFG, Stefan Gerlach.

Πράγματι, οι κινήσεις της ΕΚΤ είναι κατά κάποιον τρόπο μία διόρθωση στις αδιαμφισβήτητα καθυστερημένες αυξήσεις επιτοκίων το 2008 και το 2011 εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους.

Τώρα, αντίστοιχα, η Τράπεζα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ενδεικτικά, η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια ήδη πέντε φορές, ενώ η Fed τρεις, συμπεριλαμβανομένης της πολύ επιθετικής αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο. Τα επιτόκια στην Ευρωζώνη απεναντίας έχουν παραμείνει σε αρνητικό έδαφος και έπεται αύξηση 25 μονάδων βάσης στο τέλος Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, όμως, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) προειδοποίησε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ότι η αύξηση των επιτοκίων και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση χρέους και πρότεινε να εγκαταλειφθούν τα σχέδια.

Σε εκείνη την περίοδο, η ΕΚΤ εξακολουθούσε να προβλέπει σίγουρη ανάπτυξη, με ρυθμό 2,8% φέτος και 2,1% το 2023 και το 2024. Οι προβλέψεις αυτές όμως, δεδομένου μεταξύ άλλων ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί ιδίως την τελευταία εβδομάδα, φαίνεται πως είναι υπερβολικά αισιόδοξες.

Μάλιστα, o αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος παραδέχθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι «το χείριστο σενάριο στις προβλέψεις Ιουνίου δείχνει αυτό το ρίσκο και περιλαμβάνει μία συρρίκνωση της δραστηριότητας το 2023, ακολουθώντας μία αδύναμη αλλά θετική ανάπτυξη το 2022».

Απαισιοδοξία

Οι προοπτικές της Ευρωζώνης γίνονται συνεχώς πιο απαισιόδοξες, οδηγώντας αυτή την εβδομάδα το ευρώ σε χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου. Επίσης, ο μεταποιητικός κλάδος συρρικνώθηκε για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, ενώ οι παραγγελίες κατά μήκος του μπλοκ δείχνουν ότι τα χειρότερα έπονται. Μέχρι στιγμής, η οικονομία στηρίζεται στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος όμως επίσης έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Παράλληλα, τα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό αναμένεται να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην οικονομία, όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι. Ενδεικτικά, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ ενδέχεται να δει πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την κεντρική τράπεζα τς χώρας, ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε σε συρρίκνωση του εθνικού ΑΕΠ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η βασική αρμοδιότητα της ΕΚΤ παραμένει βέβαια να διατηρήσει σταθερότητα των τιμών, το οποίο σημαίνει ότι η προτεραιότητα δίνεται στον πληθωρισμό έναντι των ανησυχιών για την ανάπτυξη. Αν ωστόσο το μπλοκ διολισθήσει σε ύφεση, ο κίνδυνος διείσδυσης του υψηλού πληθωρισμού στην οικονομία μέσω αιτημάτων για αύξηση των μισθών θα μειωθεί. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή οι πληθωριστικές πιέσεις θα πρέπει να υποχωρήσουν χωρίς να απαιτείται σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Μέχρι στιγμής, όμως, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 8,6% τον Ιούνιο, και η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις το φθινόπωρο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση IIF: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν την περιφέρεια με νέα κρίση

ΕΚΤ: Πρόσω ολοταχώς για θετικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Allianz στο MR: Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρωζώνη – Οι προοπτικές της Ελλάδας

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News