Business & Finance Κυριακή 24/04/2022, 16:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: «Βαρίδι» η αποδόμηση των ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία

Η Ευρωζώνη παρά τις προειδοποιήσεις έχτιζε επί χρόνια στενές ενεργειακές σχέσεις με την Ρωσία. Τώρα, φαίνεται πως πληρώνει το τίμημα.

Ευρωζώνη: «Βαρίδι» η αποδόμηση των ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία

Σε μία από τις πρώτες συναντήσεις μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και της Άγκελα Μερκελ, ο Ρώσος πρόεδρος κατέφυγε σε τακτικές εκφοβισμού. Ο Πούτιν «σύστησε» στην Μέρκελ, η οποία όπως είναι γνωστό φοβάται τα σκυλιά, τον Koni, το μαύρο λαμπραντόρ του. Όσο το σκυλί μύριζε την πρώην Γερμανίδα καγκελάριο, ο Πούτιν χαμογελούσε, ενώ έπειτα υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι φοβόταν τα σκυλιά. Από την πλευρά της η Μέρκελ θεώρησε ότι επρόκειτο για μία αφορμή που βρήκε ο Πούτιν για να αποδείξει την υπεροχή του. Η άβολη αυτή συνάντηση από το 2007 αποτέλεσε το θεμέλιο για μία εμπορική σχέση ιδίως στον τομέα της ενέργειας προς όφελος της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ε.Ε.

Πλέον, όμως, η Ευρώπη «πληρώνει το τίμημα» για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία εξελισσόταν κανονικά μέχρι και την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις, το ΔΝΤ κατέβασε τον πήχυ για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,8% το 2022 και κατά 0,2% το 2023.

Παρότι η μετα – Covid ανάκαμψη εξακολουθεί να δίνει ώθηση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στην Ευρωζώνη αναμένεται πως θα καταγραφεί εξαιρετικά αδύναμος ρυθμός ανάπτυξης φέτος, ως απόρροια των εκρηκτικών τιμών ενέργειας και της διολίσθησης της εμπιστοσύνης.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη. Παράλληλα οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται και επομένως υπάρχει το ρίσκο ότι μπορεί να αναδυθεί ανάγκη για περισσότερη σύσφιγξη από την ΕΚΤ…βλέπουμε επίσης μία υποχώρηση όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη», σημειώνει ο Pierre-Olivier Gourinchas, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι

Η βαριά βιομηχανία της Γερμανίας και της Ιταλίας και η μεγάλη εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθιστά τις δύο χώρες πιο εκτεθειμένες στα οικονομικά χτυπήματα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, λιγότερο εκτεθειμένες είναι η Γαλλία και η Ισπανία, παρόλο που επίσης θα δεχθούν οικονομικά πλήγματα φέτος.

Ωστόσο, το πιο απαισιόδοξο σενάριο κατά το ΔΝΤ για ένα ενεργειακό εμπάργκο αφήνει περιθώριο για πολύ ισχυρότερο πλήγμα στην Ευρωζώνη σε βάθος χρόνου. «Επειδή εισάγουν καθαρή ενέργεια, οι υψηλότερες τιμές παγκοσμίως αντιπροσωπεύουν ένα εμπορικό σοκ για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, που θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ΑΕΠ και υψηλότερο πληθωρισμό», σημειώνεται στην έκθεση.

Το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του ΔΝΤ μόλις πριν από δύο μήνες. Στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, η Γερμανία είδε την μεγαλύτερη μεταβολή μεταξύ των μεγαλων οικονομιών, πλην της Ρωσίας. Παράλληλα, η Γερμανία θα πληγεί και από τις κυρώσεις που επιβαρύνουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς παρέχουν βασικά υλικά στις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας.

Εκτεθειμένη είναι και η Ιταλία, λόγω των τραπεζών που έχουν στενές σχέσεις με ρωσικές εταιρείες. Η χώρα υπενθυμίζεται είχε δημιουργήσει επαφές με την Ρωσία όσο πρωθυπουργός ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι απώλειες από την Ρωσία θα είναι διαχειρίσιμες.

Τα χειρότερα έπονται

Ίσως όμως η Ευρωζώνη υποστεί ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ζημία. Δεδομένης της εξάρτησης της Γερμανίας και της Ιταλίας από την ρωσική ενέργεια, η Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας, αν και ο Γερμανός καγκελάριος ενδέχεται να δώσει σύντομα το πράσινο φως. Από την πλευρά του και το Κρεμλίνο απειλεί με διακοπή του εφοδιασμού της Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν – από σκοπιά πολιτικής – να διακόψουν τις ενεργειακές σχέσεις με την Ρωσία. Εάν όμως πράγματι το κάνουν, ναι μεν θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην Ρωσία, αλλά θα προκαλέσει και μεγάλη οικονομική ζημία για την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η οικονομία του μπλοκ είναι σίγουρο πως δέχεται ήδη ισχυρά πλήγματα από τον πόλεμο. Ωστόσο, η οικονομική ζημία μπορεί κάλλιστα να γίνει πολύ μεγαλύτερη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Telegraph

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5%, πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα – Υποβαθμίζει την παγκόσμια οικονομία

Ρωσία: Έρχεται η δυσκολότερη χρεοκοπία στην ιστορία – Τα προβλήματα που ανακύπτουν

Το ευρωπαϊκό δίλημμα για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 6% αναμένουν φέτος οικονομολόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News