Business & Finance Κυριακή 17/04/2022, 16:00
OXFORD ECONOMICS

Ρωσία: Έρχεται η δυσκολότερη χρεοκοπία στην ιστορία – Τα προβλήματα που ανακύπτουν

Ρωσία: Έρχεται η δυσκολότερη χρεοκοπία στην ιστορία – Τα προβλήματα που ανακύπτουν

Ενώπιον της πρώτης χρεοκοπίας από την επανάσταση των Μπολσεβίκων βρίσκεται η Ρωσία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η δυσκολότερη στην ιστορία και ενδέχεται να οδηγήσει σε «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Oxford Economics.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «μπλόκαρε» την δυνατότητα της Ρωσίας να αποπληρώσει δύο ομόλογα αξίας 650 εκατ. δολαρίων μέσω κονδυλίων που διαφυλούσε σε αμερικανικές τράπεζες. Εξ ου και η Ρωσία επιχείρησε να αποπληρώσει σε ρούβλια. Ωστόσο, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δήλωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για default.

Από τις 4 Απριλίου, δόθηκαν στο ρωσικό κράτος 30 ημέρες προθεσμία προκειμένου να καταβάλει τις πληρωμές σε δολάρια. Πλέον, όμως, η προσοχή στρέφεται στις αμέσως επόμενες κινήσεις και πώς θα μπορούσαν οι ομολογιούχοι να ανακτήσουν τα χρήματά τους.

Σχέση Ρωσίας – Δύσης

Σύμφωνα με οικονομολόγο της Oxford Economics, Tatiana Orlova, οι επενδυτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία μακρά και σύνθετη νομική διαδικασία. «Η κρίση χρέους της Ρωσίας θα συγκαταλέγεται μεταξύ των δυσκολότερων στην ιστορία στην επίλυσή της, δεδομένου ότι η χρεοκοπία έχει τις ρίζες της στην πολιτική και όχι στην οικονομία», αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα.

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν καταρρεύσει πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει η συνήθης διαδικασία που ακολουθεί το default, όπου ομολογιούχοι και η κυβέρνηση διαπραγματεύονται για την σύναψη μίας συμβιβαστικής συμφωνίας.

Η Orlova δήλωσε ότι ένα ακόμη πρόβλημα για τους ομολογιούχους είναι ότι η Ουκρανία ενδέχεται να διεκδικήσει μέρος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στα διεθνή δικαστήρια, ώστε να ξαναχτίσει την χώρα μετά τις εχθροπραξίες. Στην περίπτωση αυτή, οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν εάν θέλουν να αντιταχθούν της ουκρανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας την διατήρηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η οικονομολόγος εξήγησε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να καταλήξουν στο «πάγωμα» των αποθεματικών της κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας σε ξένα νομίσματα. Μάλιστα, οι κυβερνήσεις της Δύσης έχουν ήδη «παγώσει» ένα μεγάλο μέρος αυτών, που συνολικά εκτιμάται πως ανέρχονται σε 600 δισ. δολάρια.

Η ίδια όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντοπιστεί και ένα σημείο ισορροπίας, όπου η αμερικανική κυβέρνηση θα διαχωρίσει τα αποθεματικά της Ρωσίας μεταξύ της Ουκρανίας και των ομολογιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Anton Siluanov, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πληρώνοντας σε ρούβλια. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Δύσης «σπρώχνουν» τη χώρα σε χρεοκοπία και απείλησε ότι θα κινηθεί νομικά.

Παράλληλα, πέραν των επενδυτών σε χρέος του ρωσικού δημοσίου, υπάρχουν και άλλοι επενδυτές που ενδέχεται να καταφύγουν στα δικαστήρια. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Orlova, υπάρχει περίπτωση να ανακύψει μία «χιονοστιβάδα» default σε εταιρικά χρέη, δεδομένου ότι η επεξεργασία των πληρωμών δεν μπορεί να γίνει πλέον μέσω αμερικανικών τραπεζών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της JPMorgan, η αξία του ρωσικού εταιρικού χρέους σε ξένα νομίσματα ανερχόταν σε 98 δισ. δολάρια στο τέλος Φεβρουαρίου. Από αυτά τα 21,3 δισ. δολάρια είναι σε χέρια ξένων επενδυτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Χρεοκοπία στις 4 Μαΐου; Τι συμβαίνει, τι σημαίνει

ΗΠΑ: Δεν επιτρέπουν πλέον στη Ρωσία να αποπληρώνει το χρέος της σε δολάρια

Φυσικό αέριο: Θα βρει πελάτες η Ρωσία αν χάσει τους Ευρωπαίους;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News