Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 18:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: Υπενθύμισε τα όρια της Γερμανίας – Όχι αναδιανεμητική ένωση στην Ευρώπη

Μέρκελ: Υπενθύμισε τα όρια της Γερμανίας – Όχι αναδιανεμητική ένωση στην Ευρώπη

«Μία αναδιανεμητική ένωση δεν θα ήταν καλή για την Ευρώπη», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ σε κονή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. «Από τη δική μου οπτική θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει ένας όρος», συνέχισε η απερχόμενη Καγκελάριος ως τελική προειδοποίηση, αφού πρόκειται για το τελευταίο της ταξίδι υπό την ιδιότητά της ως Καγκελαρίου.

Αμοιβαίος σεβασμός και καλή διάθεση διέπνεαν σε γενικές γραμμές την συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών. Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει τα όρια της γερμανικής οικονομικής πολιτικής και άφησε να εννοηθεί ότι στην κληρονομιά που αφήνει δεν υπάρχει χώρος για διανεμητική ένωση με αμοιβαιοποιημένο χρέος.

Μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από τη γερμανική πολιτική σκηνή, ο Ντράγκι θα είναι ένας από τους λίγους ηγέτες στην Ευρώπη με χειροπιαστή εμπειρία από το χτύπημα της κρίσης χρέους το 2011.

Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υπενθυμίζεται πως διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το ξέσπασμα της κρίσης, αποτελούσε ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας δημοσιονομικής ένωσης. Αντιθέτως, η επί 16 χρόνια Καγκελάριος της Γερμανίας ήταν πάντοτε πιο επιφυλακτική. Κατά συνέπεια είχε διαφορετική άποψη σχετικά με το μέλλον της Ένωσης, προσπαθώντας να αποφύγει την διοχέτευση χρημάτων από Γερμανούς φορολογούμενους προς την Ευρώπη.

Βέβαια, για τον λόγο αυτό και επρόκειτο για στιγμή – ορόσημο, όταν η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Όταν το Ταμείο Ανάκαμψης γίνει επιτυχία για την Ιταλία, για την κοινωνία και την οικονομία, θα αναπτυχθούμε ταχύτερα, θα είμαστε πιο αξιόπιστοι. Έπειτα μπορούμε να σκεφτούμεμία προσπάθεια που δεν είναι για μία φορά. Η αλληλεγγύη συνδέεται πάντοτε με την ευθύνη», τόνισε ο Ντράγκι.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News