Business & Finance Τρίτη 7/09/2021, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lufthansa: Προσπαθεί να «απαλλαγεί» από την κρατική συμμετοχή πριν τις εκλογές 

Lufthansa: Προσπαθεί να «απαλλαγεί» από την κρατική συμμετοχή πριν τις εκλογές 

Σε αδιέξοδο δείχνει να έχει βρεθεί η Lufthansa, καθώς βλέπει ότι η προγραμματισμένη αποχώρηση της γερμανικής κυβέρνησης από το μετοχικό της σχήμα μάλλον θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Εκλογές που σηματοδοτούν την αποχώρηση από την πολιτική ηγεσία της Γερμανία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ μετά από 12 χρόνια. 

Πέρυσι στο πλαίσιο της διάσωσης της Lufthansa, το Βερολίνο προσέφερε ένα πακέτο κρατικής στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ, αποκτώντας το 20% των μετοχών της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας, κατέχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών. 

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είχε έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Μέρκελ, να πουληθεί το ποσοστό των μετοχών του γερμανικού κράτους, με τη Lufthansa να εκδίδει νέες μετοχές για να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Το χρονοδιάγραμμα έλεγε ότι η διαδικασία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό η μετοχή της εταιρείας δεν διάγει και την καλύτερη περίοδό της, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την τιμή της η οποία κινείται πτωτικά. Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για να διατεθούν οι νέες μετοχές την ώρα που ο χρόνος για τη διεξαγωγή των εκλογών μετράει αντίστροφα. 

Για ποιο λόγο όμως η γερμανική εταιρεία ήθελε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις μετοχές;

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να αποκτάει προβάδισμα το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Όλαφ Σολτς του νυν Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού. Το συγκεκριμένο κόμμα επιθυμεί να έχει περισσότερο κρατικό έλεγχο και ενδεχομένως να μην θέλει η Γερμανία να πουλήσει το μερίδιό της στη Lufthansa. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στη Φρανκφούρτη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κάρστεν Σπερ, τόνισε ότι θέλει να επιτύχει μια συμφωνία αποχώρησης με την τωρινή κυβέρνηση. «Θέλουμε αυτό το θέμα να το αφήσουμε πίσω μας όσο πιο γρήγορα. Προτιμούμε να οφείλουμε το χρέος μας στις χρηματαγορές, παρά στους φορολογούμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News