Κοινωνία Τετάρτη 22/09/2021, 17:40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο δημοφιλής είναι η Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα;

Πόσο δημοφιλής είναι η Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα;

Όσο πλησιάζει η λήξη της θητείας για την Αγκελα Μέρκελ η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της γερμανικής ηγεσίας επί σχεδόν 16 χρόνια, αναδεικνύεται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο έχει εξαιρετικά καλή φήμη, το οποίο είναι σε γενικές γραμμές σπάνιο σε περιπτώσεις αποχώρησης ηγετών από την πολιτική σκηνή.

Σε δημοσκοπήσεις που συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από 16 ανεπτυγμένες οικονομίες, το Pew Research Center κατέληξε ότι η εμπιστοσύνη του κοινού προς τη Μέρκελ είναι υψηλή. Το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε οτι την εμπιστεύεται διότι «κάνει το σωστό όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις», ενώ το 79% δήλωσε ότι γενικά είχε θετική στάση απέναντι στη Γερμανία. Ειδικότερα, η Μέρκελ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τα ποσοστά εμπιστοσύνης που επιδεικνύει ο κόσμος στους πέντε παγκόσμιους ηγέτες: το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν, το Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Παρότι όμως η Γερμανίδα καγκελάριος ενεπλάκη και βοήθησε στην επίλυση μίας σειράς κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, της προσφυγικής κρίσης του 2015 και της πανδημίας, δεν είναι δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει κατακριθεί για την αποφυγή αποφάσεων όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και σχετικά με τις επενδύσεις σε έργα υποδομών στη γερμανία και επίσης έχει κατηγορηθεί ότι βάζει σε προτεραιότητα την οικονομική ευημερία έναντι άλλων κρατών της Ευρωζώνης.

Εμπιστοσύνη στη Μέρκελ και στη Γερμανία

Η Ελλάδα είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα, όπου σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pew Research μόλις το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Μέρκελ κάνει το σωστό όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις, ενώ μόλις το 32% διατηρεί θετική στάση απέναντι στη Γερμανία. Η στάση των Ελλήνων απέναντι στη Γερμανίδα καγκελάριο άλλαξε βέβαια ριζικά κατά τη διάρκεια της χρήσης χρέους, καθώς η Γερμανία υποστήριξε και άσκησε πιέσεις για αυστηρά μέτρα λιτότητας ως προϋπόθεση για την παροχή των πακέτων διάσωσης.

«Σε σχεδόν κάθε αξιολόγηση, η Ελλάδα ξεχωρίζει για τις εξαιρετικά αρνητικές στάσεις απέναντι στη Γερμανία και τη Μέρκελ. Μόνο περίπου το ένα τρίτο των Εκκήνων έχουν εμπιστοσύνει στη Γερμανίδα καγκελάριο ή καλή άποψη για τη Γερμανία, αν και η πλειονότητα έκανε θετικές επισημάνσεις σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα», σημειώνεται στην έρευνα της Pew.

Σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα δήλωσαν ότι η Γερμανία ασκεί υπερβολικά μεγάλη επιρροή στην Ε.Ε. (86%).

Πόσο δημοφιλής είναι η Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα;-1

Το Pew Research τόνισε ότι οι αρνητικές βλέψεις της Ελλάδας προς τη Γερμανία άρχισαν να εκδηλώνονται ήδη από την έναξη αυτών των δημοσκοπήσεων το 2012, μόλις αφότου η Ελλάδα είχε λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης για να ανταποκριθεί στην κρίση χρέους, και όσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News