Business & Finance Παρασκευή 15/04/2022, 12:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 6% αναμένουν φέτος οικονομολόγοι

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 6% αναμένουν φέτος οικονομολόγοι

Επιβράδυνση αναμένεται στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και υψηλότερος πληθωρισμός, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές, προκαλεί αναστάτωση στον κλάδο του εμπορίου και επηρεάζει την εμπιστοσύνη.

Αυτό προέκυψε από σχετική έρευνα μεταξύ οικονομολόγων που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ. Σύφωνα με την έρευνα SPF (Survey of Professional Forecasters), o πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6% φέτος, δηλαδή διπλάσιος σε σχέση με αυτό που αναμενόταν πριν από δύο μόλις μήνες. Επίσης, στην ίδια έρευνα αναμένεται να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη, άνω του στόχου της ΕΚΤ για 2%.

«Όσον αφορά τις προβλέψεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι ερωτηθέντες διαπίστωναν ότι ο πληθωρισμός οδηγείται σε υψηλά επίπεδα ιδίως λόγω τις πίεσης του κόστους, όχι λόγω της μείωσης της ζήτησης, ενώ εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία έχουν αναζωπυρωθεί και ενίσχυσαν τις πιέσεις στις τιμές, που είχαν αρχίσει να δείχνουν σημάδια κορύφωσης», δήλωσε η ΕΚΤ.

Ευρωζώνη: Πληθωρισμό 6% αναμένουν φέτος οικονομολόγοι-1

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί στο 2,9% φέτος, ενώ στην τελευταία SPF προέβλεπαν 4,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα απέδωσαν την αναθεώρηση επί τα χείρω στον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής για την Ευρωζώνη.

«Εκτός από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, τις αναταραχές σε ορισμένους τομείς και τις κυρώσεις πυο επιβλήθηκαν, υπογράμμισαν ότι η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μείωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και απώλεια της αγοραστικής δύναμης για τα νοικοκυριά», σημειώνει η ΕΚΤ.

Στην ίδια έρευνα, οι οικονομολογοι αναθεώρησαν και το ποσοστό ανεργίας κατά περίπου 0,1% έως 0,3%. Πλέον προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί από 6.9% το 2022 σε 6,6% μέχρι το 2026.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Τέλος το QE το γ΄ τρίμηνο – Εντείνονται οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

Ο «πατέρας» του ευρώ: Η ΕΚΤ «ζει σε φανταστικό κόσμο» – Λάθος διάγνωση για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News