Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 14:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άδεια ράφια στη Βρετανία: Τη λύση των στρατιωτών εξετάζει ο Τζόνσον

«Η κυβέρνηση θα κινήσει “γη και ουρανό” για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Άδεια ράφια στη Βρετανία: Τη λύση των στρατιωτών εξετάζει ο Τζόνσον

Οξύτατες διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών φορτηγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αναζητάει εναλλακτικές επιλογές για την επίλυση του φλέγοντος ζητήματος.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγών στους κανόνες μετανάστευσης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η πιθανή αξιοποίηση του βρετανικού στρατού.

Όχι ότι θα δούμε στρατιώτες να οδηγούν ιδιωτικά φορτηγά, όπως διευκρίνισε, αλλά ότι ο στρατός θα μπορούσε να συνδράμει, για παράδειγμα, στην ταχύτερη έκδοση των νέων αδειών οδήγησης και εργασίας. 

«Η κυβέρνηση θα κινήσει “γη και ουρανό” για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» διαβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, μιλώντας στο BBC Radio. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να έχουμε επαρκείς αριθμούς οδηγών».

Η έλλειψη μεταφορέων έχει προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στην βρετανική αγορά, με σημαντικές ελλείψεις να παρατηρούνται σε καύσιμα και βασικά αγαθά. Οι εικόνες, άλλωστε, τον άδειων ραφιών στα σούπερ μάρκετ είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικές.

Διαβάστε επίσης: Πώς η βρετανική οικονομία «πληρώνει» το Brexit 

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των ενεργειακών τιμών και τις ελλείψεις άνθρακα, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αποτελώντας βόμβα στα θεμάλια της οικονομίας.

Η BP, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία καυσίμων στη χώρα, προχώρησε στο κλείσιμο μιας σειράς πρατηρίων, τα οποία είχαν ξεμείνει από βενζίνη και πετρέλαιο, ελλείψει οδηγών. Δηλαδή δεν υπήρχαν άνθρωποι να οδηγήσουν τα φορτηγά, προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος ανεφοδιασμός.

Το ίδιο, σε μικρότερο βαθμό, συνέβη και σε πρατήρια καυσίμων των ενεργειακών εταιρειών Shapps και Exxon Mobil.

Το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών, εν μέρει, απορρέει από τους όρους του Brexit, οι οποίοι καθιστούν δυσκολότερη την έλευση εργαζομένων από τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι παραδοσιακά κάλυπταν πολλές από τις κενές θέσεις εργασίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News