Business & Finance Παρασκευή 17/09/2021, 16:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσοι Ευρωπαίοι έχουν φύγει από την Βρετανία;

Πόσοι Ευρωπαίοι έχουν φύγει από την Βρετανία;

Περισσότεροι από 200.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκατέλειψαν μέσα στο 2020 το Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω της ολοκλήρωσης του Brexit αλλά και της ισχυρότερης ύφεσης των τελευταίων πολλών δεκαετιών. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Βρετανίας, στα τέλη του προηγούμενου έτους κατοικούσαν στη χώρα 3,5 εκατ. Ευρωπαίοι έναντι 3,7 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί μια μείωση της τάξης των 200.000 ανθρώπων. 

Όσον αφορά τους μη Ευρωπαίους ξένους κατοίκους του Ην. Βασιλείου, ο αριθμός τους παρέμεινε αμετάβλητος σε 2,6 εκατομμύρια. 

Πόσοι Ευρωπαίοι έχουν φύγει από την Βρετανία;-1

Η αισθητή μείωση των Ευρωπαίων εξηγεί εν μέρει και τις αναταράξεις στις βρετανικές εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη από την πανδημική κρίση και οι οποίες έχουν προκαλέσει τις εικόνες των άδειων ραφιών σε πολλά καταστήματα. 

Κι αυτό, διότι βασικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως του λιανεμπορίου, των μεταφορών και της φιλοξενίας, επανδρώνονταν από Ευρωπαίους εργαζόμενους, κυρίως των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. 

Υπενθυμίζεται ότι πέραν της ισχυρής ύφεσης του 2020 (-10%), στη φυγή των 200.000 Ευρωπαίων σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και το Brexit, το οποίο θέτει πλέον πρόσθετα εμπόδια σε όσους θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο (απαιτείται βίζα για εργασία, σπουδές ή διαμονή). 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News