Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 12:17
BUSINESS & FINANCE

Η άγνωστη αλήθεια για το CO2: Να γιατί αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βρετανία

Η άγνωστη αλήθεια για το CO2: Να γιατί αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βρετανία

Αυτές τις μέρες, όταν κάποιος περπατά στους διαδρόμους ενός βρετανικού σούπερ μάρκετ νιώθει λίγο σαν να έχει επιστρέψει στη δεκαετία του 1970. Άδεια ράφια και λιγοστές επιλογές ανά κατηγορία φαγητού ανατρέπουν ξαφνικά όλα όσα γνώριζαν οι καταναλωτές.

Και ενώ τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα -τα οποία στη Βρετανία έγιναν ακόμα σοβαρότερα εξαιτίας του Brexit- είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστά σε όλους, μία νέα κρίση εμφανίστηκε τελευταία, βγάζοντας στο φως μία άγνωστη πτυχή της παγκόσμιας βιομηχανίας των τροφίμων.

Και αυτή είναι ότι πάρα πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σήμερα περιέχουν ή χρειάζονται για να παραχθούν διοξείδιο του άνθρακα ή αλλιώς CO2. Με την παραγωγή CO2 στη Βρετανία να έχει πέσει στο μισό, οι συνέπειες είναι ήδη ορατές στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Τι είναι το CO2;

Σε θερμοκρασία δωματίου, το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα άχρωμο και άοσμο αέριο. Τα αυξημένα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα της γης συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται στη φύση όταν:

•             Ο άνθρωπος και τα ζώα αναπνέουν.

•             Κατά τη λειτουργία μηχανών καύσης (π.χ. αυτοκινήτων).

•             Όταν κάτι σαπίζει ή αποσυντίθεται.

Σε ποια προϊόντα χρησιμοποιείται το διοξείδιο του άνθρακα;

·         Είναι αναγκαίο για να μπει ανθρακικό στο νερό, τα αναψυκτικά και αλκοολικά ποτά.

·         Χρησιμοποιείται για το σερβίρισμα ποτών και μπύρας σε εστιατόρια και παμπ.

·         Χρησιμοποιείται για την ταχύτερη ανάπτυξη φυτών –όπως τα αγγούρια- στα θερμοκήπια.

·         Χρησιμοποιείται για την αναισθησία των γουρουνιών και των κοτόπουλων πριν από τη σφαγή.

·         Το CO2 επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων, επομένως χρησιμοποιείται για τη συσκευασία κρεάτων, βρεφικών τροφών, φρέσκων φαγητών και αρτοποιημάτων.

·         Χρησιμοποιείται για να κρατηθούν φρέσκα τα τρόφιμα κατά τη μεταφορά τους (με τη μορφή ξηρού πάγου και χιονιού).

Γιατί υπάρχουν ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ;

Το πρόβλημα με την έλλειψη CO2 κλιμακώνεται γρήγορα, καθώς στέλεχος σούπερ μάρκετ είπε στο BBC ότι οι μεγάλοι προμηθευτές κρέατος έχουν αποθέματα CO2 που τους αρκούν για 2-3 ημέρες. Οι ελλείψεις στα κατεψυγμένα είναι ήδη εμφανείς και υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την προμήθεια του κλάδου κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Πού αλλού χρησιμεύει το CO2;

Η παραγωγή CO2 της Βρετανίας διοχετεύεται κατά προτεραιότητα στις ιατρικές χρήσεις, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται σε κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης, χρησιμεύει ως ψυκτικό στην πυρηνική βιομηχανία.

Εμπορικά, χρησιμοποιείται στου πυροσβεστήρες, για το φούσκωμα διασωστικών λέμβων και σωσιβίων και αλλού.

Γιατί υπάρχει έλλειψη;

Δύο μεγάλα βρετανικά εργοστάσια λιπασμάτων, στο Τισάιντ και το Τσεσάιρ, σταμάτησαν να δουλεύουν λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτά τα εργοστάσια παράγουν επίσης CO2 ως υποπροϊόν.

Έχει  σημειωθεί ξανά έλλειψη CO2;

Η βρετανική αγορά αντιμετώπισε μία παρόμοια κατάσταση το 2018, όταν η συνηθισμένη μείωση της παραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες συνέπεσε με έναν καύσωνα, ο οποίος αύξησε τη ζήτηση για αναψυκτικά και κατεψυγμένα προϊόντα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News