BUSINESS & FINANCE

Στον αέρα η διάθεση των self tests – Πλήρη άγνοια δηλώνουν τα σούπερ μάρκετ

«Αυτή την εβδομάδα αποκλείεται να μπορέσουν τα σούπερ μάρκετ να διαθέτουν self test και είναι πολύ πιθανό να μην μπορούν ούτε την επόμενη»

Στον αέρα η διάθεση των self tests – Πλήρη άγνοια δηλώνουν τα σούπερ μάρκετ

Δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις κρίσιμες λεπτομέρειες που αφορούν στον τρόπο προμήθειας και διάθεσης των self tests, όπως δηλώνουν τα στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ήδη στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ισχύσει από το πρωί της Δευτέρας, εμμέσως πλην σαφώς αφήνεται να εννοηθεί ότι τα καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων -και όχι μόνο- θα είναι τα σημεία εκείνα από τα οποία οι πολίτες θα προμηθεύονται τα τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. 

«Αυτή την εβδομάδα αποκλείεται να μπορέσουν τα σούπερ μάρκετ να διαθέτουν self test και είναι πολύ πιθανό να μην μπορούν ούτε την επόμενη», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «ΜR» υψηλόβαθμο στέλεχος γνωστής αλυσίδας. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η συζήτηση με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει μεν ξεκινήσει, όμως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλά ζητήματα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν λάβει γνώση από το πού θα προμηθεύονται τα τεστ, εάν η διανομή τους θα γίνεται στις κεντρικές αποθήκες τους ή αλλού, ποιο λογισμικό θα πρέπει να εγκαταστήσουν έτσι ώστε τα τεστ να χορηγούνται στους πολίτες βάσει του ΑΜΚΑ τους. 

Ακόμη, πάντως, και αν διευθετηθούν τα παραπάνω ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι τα σούπερ μάρκετ εμφανίζονται ικανοποιημένα από την προοπτική διάθεσης των self tests. «Θα πρέπει να απασχολείται ξεχωριστό άτομα ή άτομα με αυτό το αντικείμενο που σημαίνει ότι πρέπει να λείψουν από άλλα πόστα», υποστήριξε στέλεχος άλλης μεγάλης αλυσίδας, μιλώντας στο «ΜR». «Στα μεγάλα καταστήματα ίσως μπορεί να γίνει αυτό δεδομένου ότι στην υποδοχή υπάρχει άτομο που χειρίζεται συνήθως και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τι θα γίνει όμως στα μικρά καταστήματα;», αναρωτήθηκε. 

Την ίδια ώρα τα καταστήματα σούπερ μάρκετ δεν φέρεται να έχουν ζητήσει αυτά τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας έως τις 10.30 μ.μ. που θα ισχύσει προαιρετικά και την ερχόμενη εβδομάδα. Η διεύρυνση αυτή διευκρινίζεται ότι δεν θα ισχύσει για πρώτη φορά από τις 14 Ιουνίου, αλλά ισχύει με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ για τα μέτρα εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς, ωστόσο, οι περισσότερες αλυσίδες να έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας. Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες κλείνουν τα καταστήματά τους τις καθημερινές στις 9 μ.μ. με εξαίρεση τη Lidl που κλείνει τα καταστήματά της στις 9.30 μ.μ.

Η διεύρυνση, πάντως, του ωραρίου φαίνεται ότι σχετίζεται ως ένα βαθμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει τα σούπερ μάρκετ και πιθανώς και άλλες κατηγορίες καταστημάτων σε σημεία διάθεσης των self tests. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση σχετικά με τη διάθεση self tests και από άλλα καταστήματα πλην των φαρμακείων, αλλά ούτε έχουν γίνει και κάποιες επίσημες ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες και αφορά στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, απόφαση η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Δευτέρας 14 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: α) τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων επιτρέπεται να λειτουργούν από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 μ.μ. και β) στις παραπάνω κατηγορίες καταστημάτων διατηρείται μεν ο κανόνας 1 άτομο ανά 25 τ.μ. σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα εντός του καταστήματος, όμως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. 

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι σε αυτή την εξαίρεση περιλαμβάνονται όχι μόνο σούπερ μάρκετ αλλά και άλλα καταστήματα – με άλλα λόγια δηλαδή μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατίθενται τα self test ακόμη και από… πρατήρια καυσίμων απάντησε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να έχει πολλές επιλογές, ειδικά σε μία πανδημία». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News