Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 17:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια προϊόντα συνεχίσαμε να αγοράζουμε από την Βρετανία – Παρά το Brexit

Συνολικά η μείωση ανήλθε σε 16%

Ποια προϊόντα συνεχίσαμε να αγοράζουμε από την Βρετανία – Παρά το Brexit

Το Brexit είναι γεγονός εδώ και αρκετούς μήνες, αλλάζοντας όπως είναι εύλογο και τις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, στο α’ εξάμηνο του 2021, το πρώτο στη μετα-Brexit εποχή, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στις εισαγωγές – εξαγωγές ανάμεσα στις δύο όχθες της Μάγχης.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι Ευρωπαίοι αγόρασαν τη μικρότερη ποσότητα βρετανικού κρέατος από το 2012, ενώ κατακόρυφη πτώση εμφάνισαν και οι αγορές τυριού – μοσχαριού.

Συνολικά, οι βρετανικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών προς την Ε.Ε. υποχώρησαν κατά 16% ή κατά περίπου 1 δισ. στερλίνες και περιορίστηκαν σε 4,9 δισ. στερλίνες, κάτι για το οποίο ευθύνεται -πέραν του Brexit- και η πανδημία της Covid. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι Ευρωπαίοι όχι απλώς δεν μείωσαν αλλά αύξησαν κατά 20% τις εισαγωγές σε ουίσκι και σολομό, δύο προϊοντα τα οποία δεν επηρεάστηκαν από την ευρύτερη πτώση των βρετανικών εξαγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάμψη κατά 16% στις εξαγωγές προς την Ε.Ε. αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 13% προς τις μη ευρωπαϊκές χώρες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News