Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 20:21
BUSINESS & FINANCE

Ζημιά 2 δισ. στερλίνων στο βρετανικό εμπόριο λόγω Brexit

Ζημιά 2 δισ. στερλίνων στο βρετανικό εμπόριο λόγω Brexit

Δραματική μείωση καταγράφηκε στις εξαγωγές τροφίμων και ποτών από τη Βρετανία στην Ε.Ε. λόγω Brexit, όπως καταδεινύουν σχετικά στοιχεία από παράγοντα της βιομηχανίας. Εξαιρετικά ισχυρό ήταν το πλήγμα στις πωλήσεις μοσχαρίσιου κρέατος και τυριών. Ειδικότερα, έρευνα του Food and Drink Federation (FDF) δείνει ότι οι παραγωγοί είδαν μείωση ύψους 2 δισ. στερλίνων στις πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η μεταβολή αυτή δεν μπόρεσε να αντισταθμιστεί από τις πωλήσεις σε χώρες εκτός της Ε.Ε. την αντίστοιχη περίοδο.

Σύφωνα με τον Dominic Goudie, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς εμπορίου στο FDF, «η επιστροφή της ανάπτυξης των εξαγωγών σε χώρες εκτός της Ε.Ε. είναι ευχάριστη είδηση, αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την καταστροφική απώλεια των 2 δισ. λιρών στις πωλήσεις προς την Ε.Ε. Αναδεικνύει καταφανώς τις σοβαρές δυσκολίες, τις οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στη βιομηχανία μας και την επείγουσα ανάγκη για επιπλέον εξειδικευμένη υποστήριξη».

Τα σοβαρότερα εμπόδια που ανακύπτουν λόγω του Brexit στις βρετανικές εφοδιαστικές αλυσίδες είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε οδηγούς φορτηγών, καθώς και οι ελλείψεις σε εργαζομένους αποθηκών. «Ταυτόχρονα βλέπουμ ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη τη βρετανική εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων και ποτών από το επίπεδο της καλλιέργειας μέχρι την άφιξή τους στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα τα άδεια ράφεια στα βρετανικά καταστήματα, αναταραχές στις παραδόσεις και μειωμένη παραγωγή», τόνισε ο Goudie. «Εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, θα επηρεαστεί η δυνατότητα των επιχειρήσεων να πραγματοποιήσουν ζωτικές εξαγωγκές παραγγελίες», σημείωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της βρετανικής αγοράς επιβεβαιώνουν την ίδια εικόνα. Μάλιστα πολλοί έχουν προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα ότι η κατάσταση ενδέχεται να παραταθεί μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων επιβαρύνοντας τις αυξημένες αγορές της εορταστικής περιόδου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News