Business & Finance Σάββατο 28/08/2021, 22:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Οι οδηγοί φορτηγών «είδος» προς εξαφάνιση

Βρετανία: Οι οδηγοί φορτηγών «είδος» προς εξαφάνιση

Αρνητική σε κάθε προσωρινή χαλάρωση στους κανόνες μετανάστευσης μετά το Brexit είναι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς απορρίπτει τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις των αλυσίδων λιανικής πώλησης και των εταιρειών logistics, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι αυστηροί αυτοί κανόνες συμβάλλουν στα ευρείας κλίμακας προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Οι αλυσίδες fast food McDonald’s, KFC και Nando’s, καθώς και η αλυσίδα αρτοποιίας Greggs,  αντιμετώπισαν προβλήματα αυτή την εβδομάδα, καθώς οι προμηθευτές τους δυσκολεύθηκαν να τους παραδώσουν τις παραγγελίες τους.

Η ένωση Logistics UK δήλωσε ότι η Βρετανία έχει επί του παρόντος έλλειψη περί των 90.000 οδηγών φορτηγών και στις 22 Αυγούστου η British Retail Consortium ζήτησε από την κυβέρνηση να χορηγήσει προσωρινή βίζα στους οδηγούς φορτηγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι περισσότεροι πολίτες της Ε.Ε. που σχεδιάζουν να εργαστούν στη Βρετανία χρειάζονται βίζα που τυπικά είναι διαθέσιμη μόνο για τις υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας από ό, τι στους κλάδους της εφοδιαστικής, της εστίασης και της φιλοξενίας.

Το βρετανικό υπουργείο Επιχειρήσεων με σημερινή του δήλωση ανέφερε ότι δεν περιμένει να αλλάξουν οι κανόνες για τη χορήγηση βίζα. «Θέλουμε να δούμε τους εργοδότες να πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στο εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου αντί να βασίζονται σε εργαζόμενους από το εξωτερικό», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η εφημερίδα Times ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αναθεώρηση των κανόνων για την έκδοση βίζα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη στους οδηγούς φορτηγών.

Ο Άλεξ Βέιτς, γενικός διευθυντής δημόσιας πολιτικής στη Logistics UK, εμφανίσθηκε απογοητευμένος από την απόφαση της κυβέρνησης, καθώς ενδεχομένως να χρειαστεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους για να εξετασθεί ένα σύνολο από εξετάσεις οδήγησης που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

«Ο κλάδος χρειάζεται οδηγούς τώρα», τονίζει. «Η Logistics UK είναι απογοητευμένη με την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει το αίτημα του κλάδου logistics να διατεθούν προσωρινές βίζα στους οδηγούς βαρέων φορτηγών από την Ε.Ε. ως βραχυπρόθεσμη λύση, ενώ θα προσλαμβάνονται, εκπαιδεύονται και δοκιμάζονται νέοι Βρετανοί οδηγοί».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News