Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 19:54
BUSINESS & FINANCE

Brexit και πανδημία: Το εκρηκτικό κοκτέιλ που οδηγεί σε ελλείψεις προϊόντων

Brexit και πανδημία: Το εκρηκτικό κοκτέιλ που οδηγεί σε ελλείψεις προϊόντων

Για συνεχείς ελλείψεις σε τρόφιμα και προϊόντα σούπερ μάρκετ ενδεχομένως μέχρι και την χριστουγεννιάτικη περιόδο προειδοποιούν οι Βρετανοί παραγωγοί λόγω των κενών στο εργατικό δυναμικό και στους οδηγούς φορτηγών που προέκυψαν από το Brexit και την πανδημία.

Ενδεικτικά η McDonald’s έχει αφαιρέσει από το μενού τα milkshake σε 1.300 καταστήματά της στη Βρετανία, ενώ η Nando’s προχώρησε στο κλείσιμο 45 εστιατορίων λόγω έλλειψης σε ένα από τα βασικά της πιάτα. Ορισμένοι παραγωγοί προειδοποιούν ότι τη χριστουγεννιάτικη περίοδο ενδέχεται να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι κάποια από τα παραδοσιακά πιάτα, όπως η γαλοπούλα. Θα πρόκειται για τα πρώτα Χριστούγεννα μετά την πλήρη αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. Η παραγωγή γαλοπούλας θα μειωθεί κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του British Poultry Council, το οποίο επίσης σημειώνει ότι η παραγωγή για κοτόπουλα έχει ήδη μειωθεί κατά 10%.

Τα σούπερ μάρκετ προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις ενδέχεται να αυξηθούν λίγο πριν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Όπως δήλωσε στο BBC Radio ο Richard Walker, εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Iceland, τα καταστήματα παρουσιάζουν ήδη ελείψεις σε ορισμένα είδη, όπως το ψωμί και τα αναψυκτικά. Παράλληλα, η αλυσίδα προσπαθεί να ενισχύσει τα αποθέματά της, ώστε να προετοιμαστεί για την περίοδο μεγάλης κατανάλωσης πριν τις γιορτές.

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν δεχθεί ισχυρούς κραδασμούς ως απόρροια της πανδημίας. Τους τελευταίους μήνες, οι αυστηροί κανόνες καραντίνας στη Βρετανία ενέτειναν τις ελλείψεις στο προσωπικό. Μολονότι οι κανόνες αυτοί ήρθησαν, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Επιπλέον, οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν υπαλλήλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των σκληρότερων κανόνων μετανάστευσης, οι οποίοι επιβλήθηκαν μετά το Brexit. Ορισμένες εταιρείες, μεταξύ αυτών και η Tesco, προσφέρουν μπόνους 1.000 λιρών σε ενδιαφερόμενους οδηγούς φορτηγών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN και BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News