Business & Finance Τρίτη 6/07/2021, 20:01
BREXIT

Ε.Ε.:Εκκληση για τέλος στον «πόλεμο του λουκάνικου»

Ε.Ε.:Εκκληση για τέλος στον «πόλεμο του λουκάνικου»

Συμφωνία αντίστοιχη με αυτήν μεταξύ Ελβετίας και Βρυξελλών πρότεινε η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση στη Βρετανία, ώστε να επιλύσει τις διαφορές της εμπορίας αγροτροφίμων, και ιδίως σχετικά με τα κατεψυγμένα κρέατα, με τη Βόρειο Ιρλανδία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών έχουν εκτραχυνθεί με επίκεντρο το συγκεκριμένο θέμα, το λεγόμενο και ως «πόλεμο του λουκάνικου», αφού το μοναδικό χερσαίο σύνορο της Βορείου Ιρλανδίας με χώρα της Ε.Ε. είναι η Ιρλανδία. Η τελευταία όμως αποτελεί παράληλλα και το μοναδικό ανοικτό σύνορο της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες ήταν προετοιμασμένες για την αύξηση των εντάσεων μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Maros Sefcovic, ο οποίος είναι παράλληλα και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Βρετανίας για την πλευρά της Ε.Ε.: «προκειμένου να εμπιστευθούμε ο ένας τον άλλον απαιτείται πρώτον συνεργασία, καθώς και να αποφύγουμε τις εκπλήξεις. Ως αποτέλεσμα, υποχρεωθήκαμε να θέσουμε μία διαδικασία σε περίπτωση παραβίασης (των συμφωνηθέντων) και εάν δεν δούμε από τη Βρετανία να αντιδρά προς διόρθωση της κατάστασης, θα οφείλουμε να εκκινήσουμε αυτές τις νομικές διαδικασίες».

Αυτή τη στιγμή, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας ρυθμίζονται από το πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας. Στόχος του πρωτοκόλλου είναι να παραμείνει ανοιχτό το σύνορο, αποτρέποντας όμως παράλληλα τη διακίνηση προϊόντων που δεν έχουν ελεγχθεί προς την Ε.Ε. Ουσιαστικά, το πρωτόκολλο διατηρεί τη Βόρειο Ιρλανδία ως μέλος της τελωνειακής ένωσης, ενώ το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει εκτός. ‘Οπως έχει διαμορφωθεί η συγκεκριμένη σχέση, απαιτούνται έλεγχοι στα προϊόντα που περνούν στην Ε.Ε. από τη Βρετανία.

Συνεπώς, οι καθυστερήσεις ή οποιαδήποτε αναστάτωση που δημιουργείται στη μεταφορά προϊόντων προς Ε.Ε. έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη βρετανική πλευρά. Ενδεικτικά, το Λονδίνο έχει υποστηρίξει ότι μέρος της συμφωνίας για το Brexit είναι η αποδέσμευση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και έχει κάνει εκκλήσεις για χαλάρωση των μέτρων και περισσότερη ευελιξία γύρω από το ζήτημα των εμπορικών σχέσεων με την Ε.Ε.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News