Business & Finance Πέμπτη 7/07/2022, 15:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πρόσω ολοταχώς για θετικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο

ΕΚΤ: Πρόσω ολοταχώς για θετικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι θετικοί στο να φέρουν τα επιτόκια σε θετικό έδαφος τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, όπως δείχνουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποίησαν.

Παράλληλα, το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη Φρανκφούρτη, με δημοσίευμά του αποκαλύπτει το όνομα του νέου εργαλείου που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση μετά τη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής.

Σύμφωνα με τις πηγές, το εργαλείο αυτό θα ονομάζεται Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Mechanism), ωστόσο όπως επισημαίνεται υπάρχει το ενδεχόμενο να μην αποκαλυφθεί μετά τη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου, στην περίπτωση που οι αξιωματούχοι κρίνουν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο, ενώ πιθανώς και να έχει τελικά άλλη ονομασία.

Τα επιτόκια

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον μήνα που διανύουμε ήταν ομόφωνη, καθώς οι αξιωματούχοι κρίνουν πώς οι συνθήκες είναι τέτοιες που μπορούν να αυξήσουν πλέον τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 και από το -0,50% να τα διαμορφώσουν στο -0,25%.

Ωστόσο, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής υπάρχει σύγκλιση αναφορικά με μια μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που θα φέρει το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 0,25% και συγχρόνως για πρώτη φορά σε θετικό έδαφος από το 2014.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επίσης συμφώνησαν ότι η απόφαση αυτή πρέπει να παρθεί με γνώμονα πάντα τις τρέχουσες συνθήκες την εποχή εκείνη και κυρίως σε τι επίπεδο θα βρίσκεται ο πληθωρισμός.

Bloomberg: Το εργαλείο της ΕΚΤ έχει όνομα αλλά ίσως να καθυστερήσει

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ήδη βρει το όνομα του νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ονομάζουν Transmission Protection Mechanism, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο το όνομα αυτό να αλλάξει έως την παρουσίαση του εργαλείου. Άλλωστε, όπως είπαν πηγές της ΕΚΤ στο πρακτορείο, δεν είναι σίγουρο ότι το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο για να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ λένε ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, όμως εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι διαφωνίες μπορούν να ξεπεραστούν.

Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητιούνται ακόμα είναι το να διασφαλιστεί ότι το εργαλείο δεν θα «ακυρώνει» τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι όροι που θα επιβάλλονται στις κυβερνήσεις που θα στηρίζονται από αυτό καθώς και τα πιθανά νομικά εμπόδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel κινήθηκε κόντρα στο άτυπο πρωτόκολλο και αποκάλυψε δημοσίως τη διαφωνία του. Πρώτα αμφισβήτησε την ανάγκη δέσμευσης της ΕΚΤ για ένα τέτοιο εργαλείο και στη συνέχεια τόνισε ότι πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι για όσους επωφελούνται, ώστε η ΕΚΤ να μην εμπλακεί σε άμεση χρηματοδότηση κάποιας χώρας.

Οι δηλώσεις του αυτές έβγαλαν στην επιφάνεια τις παρασκηνιακές διαφωνίες αλλά και την πιθανότητα το εργαλείο να μην είναι τελικά πολύ φιλόδοξο και αποτελεσματικό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΕΚΤ, Bloomberg

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Το εργαλείο της ΕΚΤ έχει όνομα αλλά ίσως να καθυστερήσει

Το σχέδιο της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων: Οι τρεις κατηγορίες χωρών και οι όροι

ΕΚΤ: Οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν από το νέο εργαλείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News