Business & Finance Πέμπτη 7/07/2022, 14:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Το εργαλείο της ΕΚΤ έχει όνομα αλλά ίσως να καθυστερήσει

Bloomberg: Το εργαλείο της ΕΚΤ έχει όνομα αλλά ίσως να καθυστερήσει

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ήδη βρει το όνομα του νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ονομάζουν Transmission Protection Mechanism, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο το όνομα αυτό να αλλάξει έως την παρουσίαση του εργαλείου. Άλλωστε, όπως είπαν πηγές της ΕΚΤ στο πρακτορείο, δεν είναι σίγουρο ότι το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο για να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ λένε ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, όμως εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι διαφωνίες μπορούν να ξεπεραστούν.

Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητιούνται ακόμα είναι το να διασφαλιστεί ότι το εργαλείο δεν θα «ακυρώνει» τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι όροι που θα επιβάλλονται στις κυβερνήσεις που θα στηρίζονται από αυτό καθώς και τα πιθανά νομικά εμπόδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel κινήθηκε κόντρα στο άτυπο πρωτόκολλο και αποκάλυψε δημοσίως τη διαφωνία του. Πρώτα αμφισβήτησε την ανάγκη δέσμευσης της ΕΚΤ για ένα τέτοιο εργαλείο και στη συνέχεια τόνισε ότι πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι για όσους επωφελούνται, ώστε η ΕΚΤ να μην εμπλακεί σε άμεση χρηματοδότηση κάποιας χώρας.

Οι δηλώσεις του αυτές έβγαλαν στην επιφάνεια τις παρασκηνιακές διαφωνίες αλλά και την πιθανότητα το εργαλείο να μην είναι τελικά πολύ φιλόδοξο και αποτελεσματικό.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: «Όχι» της Γερμανίας στη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών

Το σχέδιο της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων: Οι τρεις κατηγορίες χωρών και οι όροι

ΕΚΤ: Οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν από το νέο εργαλείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News