Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 12:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν από το νέο εργαλείο

ΕΚΤ: Οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν από το νέο εργαλείο

Το νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης θα συνοδεύεται από όρους για τις χώρες που ωφελούνται από αυτό, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

«Το νέο εργαλείο θα είναι αποτελεσματικό, ενώ θα είναι ανάλογο και θα περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για να διατηρήσει το κίνητρο των χωρών-μελών για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου γίνεται το ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι όροι του εργαλείου θα είναι σχετικά «light», όπως για παράδειγμα η συμμόρφωση με τις οικονομικές συστάσεις της Κομισιόν, με τις οποίες οι χώρες έτσι και αλλιώς πρέπει να ευθυγραμμίζονται για να παίρνουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Επίσης, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί παράλληλα με την αφαίρεση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην αυξηθεί η συνολική ρευστότητα.

Πρακτικά, η ΕΚΤ σκέφτεται να συνοδεύσει το νέο εργαλείο με δημοπρασίες, όπου οι τράπεζες θα μπορούν να «παρκάρουν» μετρητά παίρνοντας ένα πιο ευνοϊκό επιτόκιο από τις κανονικές καταθέσεις. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί το λεγόμενο «sterilization» του προγράμματος.

Κ. Λαγκάρντ: Από 1η Ιουλίου η ευελιξία στις επανεπενδύσεις του PEPP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη (ή τουλάχιστον δείχνει αυτή τη διάθεση) να μην επιτρέψει η οικονομία της Ευρωζώνης να δεχθεί νέους κλυδωνισμούς, την ώρα που το ενδεχόμενο για μια ύφεση αιωρείται πάνω από την παγκόσμια οικονομία. 

Από τη Σίντρα της Πορτογαλίας όπου διεξάγεται η καθιερωμένη ετήσια σύνοδος της ΕΚΤ, η επικεφαλής της στη διάρκεια της ομιλίας της στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών της συνόδου, φρόντισε να αποστείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα.

Αυτό που αποκάλυψε η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της επανεπένδυσης των τίτλων οι οποίοι αποκτήθηκαν από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης αγοράς για την πανδημία (PEPP), η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου. 

Όπως επανέλαβε η κ. Λαγκάρντ, το διοικητικό συμβούλιο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να μην υπάρξει αστάθεια ιδιαίτερα στις χώρες στις οποίες ασκούνται πιέσεις από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, θα πρέπει η επανεπένδυση του ΡΕΡΡ να έχει ευελιξία.

Επί της ουσίας, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να στηρίξει τις χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία σε περίπτωση που το κόστος στο δημόσιο χρέος τους ακολουθήσει την ανιούσα, όπως έγινε προσφάτως όταν οι αποδόσεις της ελληνικής και της ιταλικής δεκαετίας ξεπέρασαν το 4%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Ετήσια σύνοδος στην Πορτογαλία στην σκιά μιας νέας ευρω-κρίσης;

Morgan Stanley: Δαμάζοντας τα spreads της περιφέρειας – Τι σημαίνει για χρέη και τράπεζες

UBS: Αυτά θα είναι τα 5 χαρακτηριστικά του νέου εργαλείου της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News