BUSINESS & FINANCE

Allianz στο MR: Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρωζώνη – Οι προοπτικές της Ελλάδας

Allianz στο MR: Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρωζώνη – Οι προοπτικές της Ελλάδας

Μία λεπτή ισορροπία πρέπει να κρατηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους στην Ευρωζώνη, με τη διαχείριση του κλιμακούμενου πληθωρισμού, των αναταραχών στις αγορές, τα προβλήματα στις ενεργειακές ροές. Το μπλοκ βρίσκεται σε σημείο καμπής και η κατάσταση τους επόμενους μήνες είναι ανησυχητικά αβέβαιη, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία «απορροφά» σε έναν βαθμό την δυναμική που απέκτησε μετά την χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο πόλεμος θα ανακόψει μεν τη δυναμική της, αλλά παράλληλα θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να φιλοξενήσει ορισμένες ενεργειακές υποδομές, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για την απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Allianz στο MR: Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρωζώνη – Οι προοπτικές της Ελλάδας-1

Στο τοπίο του πληθωρισμού η εικόνα που σχηματίζεται είναι δυσοίωνη, με την κορύφωση να αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, όπως τονίζει στο MR η Ana Boata, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Trade. Μιλώντας για την Ευρωζώνη, αλλά και για την Ελλάδα όπου ο πληθωρισμός τον Μάιο ήταν μεταξύ των υψηλότερων στο μπλοκ, η κα Boata υπογράμμισε ότι ισχυρότερη ώθηση θα συνεχίσει να δίνει το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να κορυφωθεί επίσης στο τέλος του καλοκαιριού, με το Brent να αγγίζει τα 130 δολάρια το βαρέλι. Το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να υποχωρήσει κοντά στα 115 δολάρια, ενώ σε κάθε περίπτωση, όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνει άνω των 100 δολαρίων.

Τα χειρότερα έπονται σε πετρέλαιο και τρόφιμα

Για το σενάριο αποκλιμάκωσης των πιέσεων στην πετρελαϊκή αγορά με την αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, η κα Boata σημείωσε ότι είναι μεν εφικτό, αλλά ενδέχεται να υλοποιηθεί αρκετά αργότερα μέσα στο έτος. Προτού δηλαδή καλυφθούν τα κενά από τη ρωσική παραγωγή, είναι πιθανό να δούμε ελλείψεις, για παράδειγμα στο ντίζελ. Όσον αφορά στα τρόφιμα, η κα Boata δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα χειρότερα έπονται», τονίζοντας ότι τα άδεια ράφια κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουν να φαίνονται γύρω στον Σεπτέμβριο, αφήνοντας βέβαια αποτύπωμα και στις τιμές.

Ο τρόμος του στασιμοπληθωρισμού

Το βασικό σενάριο στην έκθεση της Allianz πλησιάζει το ενδεχόμενο του στασιμοπληθωρισμού, αφού αναθεωρήθηκε επί τα χείρω η ανάπτυξη και ανοδικά ο πληθωρισμός. Ειδικότερα, για την Ελλάδα, το βασικό σενάριο αναμένει πληθωρισμό 8,5% φέτος και 2,8% το 2023, ενώ η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή περίπου στο 1,5% το 2023, αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις της Κομισιόν. Ο πληθωριστικός στόχος για το 2% θα «είναι υπόθεση του 2024», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Boata για ολόκληρο το μπλοκ. Παρότι η Ευρώπη δέχεται ισχυρότατες πληθωριστικές πιέσεις, η ίδια επεσήμανε ότι η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του 1970, αφού το σοκ που ζούμε τώρα δεν θα διαρκέσει τόσο, ώστε να προκαλέσει στασιμοπληθωρισμό.

Βέβαια, ο κίνδυνος μίας ύφεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ελλοχεύει, με την Allianz να δίνει πιθανότητα 35% για το 2023. Παρότι δεν πρόκειται για το πιο πιθανό σενάριο, μία ύφεση (ήπια, της τάξης του -3%) μπορεί να επέλθει στην περίπτωση πλήρους ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία ή στην περίπτωση τόσο ταχείας σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, ώστε να «στραγγαλίσει» την οικονομική δραστηριότητα.

Το 2022 ξεκίνησε με το δεξί

Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς, γεγονός αδιαμφισβήτητα θετικό. Παρότι το 2022 η Ελλάδα θα ολοκληρώσει «ένα έτος καλής ανάκαμψης», όπως σημείωσε η κα Boata, αυτό οφείλεται στη δυναμική που έχει αποκτήσει μετά την πανδημία. Τα catch up effects θα συνεχιστούν, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ αναμένεται καλή απόδοση και στο κλάδο των μεταφορών, αλλά και των ξενοδοχείων και της φιλοξενίας. Η ίδια σημειώνει ότι με την ενίσχυση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια υπάρχουν ακόμη αποταμιεύσεις, οι οποίες παρά τις πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία.

Ο πόλεμος ναι μεν θα ανακόψει εν μέρει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά παράλληλα θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να φιλοξενήσει ορισμένες ενεργειακές υποδομές, οι οποίες θα είναι απαραίτητες για την απεξάρτηση από τη Ρωσία. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τόνισε η κα Boata, η Ελλάδα θα είναι σίγουρα μέρος αυτών των μεταβολών.

Διαβάστε επίσης:

Allianz: Δαπάνες 500 ευρώ κόβουν τα νοικοκυριά – Τρύπα 70 δισ. στην κατανάλωση

Allianz Trade: Καμπανάκι για κοινωνικές αναταραχές λόγω επισιτιστικής κρίσης

Πληθωρισμός: Τα δύο καλά στοιχεία πίσω από το ράλι των τιμών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News