BUSINESS & FINANCE

Πληθωρισμός: Τα δύο καλά στοιχεία πίσω από το ράλι των τιμών

Πληθωρισμός: Τα δύο καλά στοιχεία πίσω από το ράλι των τιμών

Ο πληθωρισμός δείχνει τα δόντια του, καθώς το κοντέρ χτύπησε 11,3% για το μήνα Μάιο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει σε υψηλό 28 ετών. Παρόλα αυτά υπάρχουν δύο ενθαρρυντικά στοιχεία για τους επιμέρους δείκτες του Μαΐου. 

Πρώτον, ο δομικός δείκτης («πυρήνας πληθωρισμού» – δηλαδή η μεταβολή του δείκτη χωρίς τις κατηγορίες της διατροφής, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας) παρουσίασε μείωση αυτό το μήνα σε σχέση με τον Απρίλιο  και από τις 102,23 μονάδες του προηγούμενου μήνα έπεσε στις 101,97 μονάδες (μηνιαία μείωση 0,25%). Αυτό σημαίνει πως ανακόπηκε η ταχύτητα μέσω της οποίας ο εισαγόμενος πληθωρισμός (κυρίως ενέργεια)  διαχέεται και σε άλλα προϊόντα της οικονομίας. 

Το δεύτερο καλό στοιχείο είναι πως μείωση είχε και ο δείκτης τιμών των υπηρεσιών, συγκρινόμενος με τον Απρίλιο, καθώς υποχώρησε από τις 109,04 στις 108,83 μονάδες παρουσιάζοντας μια εικόνα σταθεροποίησης σε υψηλά βέβαια επίπεδα συγκρινόμενος με το προηγούμενο έτος. 

Στον αντίποδα, ο δείκτης αγαθών συνέχισε την ανοδική του πορεία και από τα 112,57 τον Απρίλιο σκαρφάλωσε στις 113,96 μονάδες, δείχνοντας την αυξητική συνεχόμενη τάση που βλέπουμε καθημερινά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. 

Πληθωρισμός: Τα δύο καλά στοιχεία πίσω από το ράλι των τιμών-1

Το  σημαντικό, σίγουρα, είναι πως ο  δομικός πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 2,5%, δηλαδή αρκετά μακριά από το 11,3% που δείχνει ο συνολικός πληθωρισμός. Συνεπώς, κανείς μπορεί να συμπεράνει ότι  κυρίως η ενέργεια και τα καύσιμα συνθέτουν για τη χώρα μας έναν εξωγενή πληθωρισμό ύψους 8,8%, ο οποίος συνδέεται με την αναταραχή λόγω του πολέμου, η οποία εντοπίζεται κυρίως στην αγορά της ενέργειας και δεν έχει ριζώσει μόνιμα στην ελληνική αγορά. 

Παρόλα αυτά, το γεγονός πως ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, είναι παντελώς αδιάφορο για έναν εργαζόμενο ή συνταξιούχο, καθώς ο ΔΤΚ αντανακλά το κόστος ζωής, που για τον Μάιο έχει σκαρφαλώσει στο 11,3%. 

Αναθεωρείται επί τα χείρω ο πληθωρισμός

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 2022 θα κλείσει με μεγαλύτερη άνοδο από τις επίσημες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για 5,6%, οι οποίες θα πρέπει πλέον να αναθεωρηθούν ξανά. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 6,3%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας στο ακραίο της σενάριο προβλέπει πάνω από 7%. Πάντως, η ΕΚΤ τον Μάρτιο έβλεπε πληθωρισμό μόλις 5,1%, ενώ  πλέον εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ευρώπη   θα «τρέξει» με 6,8%. 

Είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη  έχει «παγιδευτεί» στον πληθωρισμό, με το κοντέρ πλέον να δείχνει 8,1%. Το βάρος για τον μετριασμό του πληθωρισμού έχει πέσει στην ΕΚΤ, καθώς αυτή έχει στα χέρια της το όπλο της νομισματικής πολιτικής, με την Λαγκάρντ να δίνει το σήμα για αύξηση του βασικού επιτοκίου  κατά 25 μονάδες από τον Ιούλιο, μετά από 11 χρόνια. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο

ΟΟΣΑ: Βλέπει ανάπτυξη 2,8% και πληθωρισμό 8,8% φέτος

UBS: Πού στηρίζει την αισιοδοξία της για ανάπτυξη 4% φέτος

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News