Business & Finance Σάββατο 11/06/2022, 11:51
BUSINESS & FINANCE

Allianz: Δαπάνες 500 ευρώ κόβουν τα νοικοκυριά – Τρύπα 70 δισ. στην κατανάλωση

Allianz: Δαπάνες 500 ευρώ κόβουν τα νοικοκυριά – Τρύπα 70 δισ. στην κατανάλωση

Στα 70 δισ. ευρώ υπολογίζει η Allianz το πλήγμα για την κατανάλωση στην Ευρωζώνη το 2022, καθώς οι Ευρωπαίοι τρομάζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό-ρεκόρ. Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας, το μέσο νοικοκυριό θα κόψει δαπάνες 500 ευρώ φέτος. 

Η ανάλυση της Allianz, υπό την επικεφαλής οικονομολόγο  της Ana Boata, στηρίχθηκε σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία με τη συμμετοχή 2.500 ατόμων σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η ιδιωτική κατανάλωση στην Ευρωζώνη άρχισε να συρρικνώνεται στα τέλη του περασμένου έτους και μειώθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, εν μέσω επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος ενδέχεται να αυξηθεί και άλλο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός το 2022 θα μπορούσε να ξεπεράσει το 7% και δεσμεύτηκε για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, με μεγαλύτερη αύξηση πιθανότατα να ακολουθεί το φθινόπωρο.

Η ανάλυση της Allianz εκτιμά ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα μειωθούν επίσης το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο. Η πτωτική τάση θα διακοπεί μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της ανάκαμψης των δαπανών για ταξίδια και διακοπές. 

Ταυτόχρονα, οι αποταμιεύσεις στις τρεις μεγάλες οικονομίες αναμένεται να υποχωρήσουν στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους που ήταν πριν από την πανδημία έως το τέλος του έτους.

Εν μέρει αυτό οφείλεται στο υψηλότερο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας. Οι λογαριασμοί των νοικοκυριών για τα τρόφιμα θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 550 ευρώ φέτος, ενώ οι δαπάνες για την ενέργεια αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 750 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση.

Ενώ οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη ξεπερνούν τα 380 δισ. ευρώ, εντούτοις είναι άνισα κατανεμημένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, τονίζει η Allianz, με τα πιο αδύναμα νοικοκυριά να έχουν ένα «μαξιλάρι» μόλις 93 ευρώ. 

«Επομένως, για σχεδόν τα δύο τρίτα των νοικοκυριών, οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις δεν θα επαρκούν για να τα προστατεύσουν από τον τυφώνα του πληθωρισμού φέτος», σημειώνει η ανάλυση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σούπερ μάρκετ: Οι τιμές αυξάνονται, το «καλάθι» μικραίνει

Ακρίβεια: «Ξύπνησαν» οι καταναλωτικές συνήθειες της εποχής των μνημονίων

Deutsche Bank: Τι να κάνετε τα χρήματά σας στον καιρό του πληθωρισμού

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News