Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 15:40
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Στο 4% θα φτάσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Προς τα πάνω αναθεωρούνται οι προβλέψεις

Capital Economics: Στο 4% θα φτάσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Ακόμα και στο 4% θα φτάσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις νέες, αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Capital Economics.

Ο οίκος αναλύσεων ανεβάζει τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, εκτιμώντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κορυφώσει στο 4% τον Νοέμβριο και θα διαμορφωθεί στο 2% κατά μέσο όρο το 2022. Εξακολουθεί, ωστόσο, να πιστεύει ότι θα πέσει κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γύρω στο 1% προς τα τέλη του 2022 και θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά και το 2023.

Capital Economics: Στο 4% θα φτάσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη-1

Όπως σημειώνει η Capital Economics, το ενεργειακό κόστος είναι εκείνο που εκτινάσσει τον πληθωρισμό. Οι χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί πάνω από 300% από τις αρχές του έτους και κατά 20% από την Παρασκευή. Επιπλέον, με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο είναι σημαντική πηγή ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος, οι χονδρικές τιμές ρεύματος έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα.

Διαβάστε επίσης: Bloomberg: Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, σε επίπεδα ρεκόρ το φυσικό αέριο

Παρότι αναγνωρίζουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και άρα είναι δύσκολο να προβλεφθούν, εντούτοις οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι αυτές θα πέσουν τον επόμενο χρόνο, αλλά θα παραμείνουν υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πληθωρισμός στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να κινηθεί πτωτικά το 2022 και να «γυρίσει» σε αρνητικό έως το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News