BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη

Capital Economics: Πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ, προβλέπει η Capital Economics. Όμως, η αύξηση του κόστους δανεισμού θα είναι μικρότερη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε σχέση με την αμερικανική. 

Capital Economics: Πόσο θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη-1

Τους τελευταίους μήνες, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων Ευρωζώνης και ΗΠΑ κινούνται χέρι-χέρι, όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει, σύμφωνα με την αναλύτρια του οίκου, Franziska Palmas. «Πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχίζεται και οι ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, οι οποίες υποψιαζόμαστε ότι έχουν κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ανεπτυγμένες αγορές τελευταία, θα εξανεμίζονται», σημειώνει. 

Όμως, σύμφωνα με την Capital Economics, η αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στις ΗΠΑ. Και αυτό κυρίως γιατί ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί υψηλότερος των προβλέψεων στις ΗΠΑ, αλλά όχι στην Ευρωζώνη. 

Η Capital Economics αναγνωρίζει ότι τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό (στο 3%, στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών), ήταν υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν. Όμως, εκτιμά ότι το 2022, ο δομικός πληθωρισμός θα σημειώσει απότομη πτώση στην Ευρωζώνη, αλλά μόνο μία αργή πτώση στις ΗΠΑ. 

«Πιστεύουμε ότι καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, οι επενδυτές θα αρχίσουν να απαιτούν υψηλότερες αποζημιώσεις για τον πληθωρισμό και/ή να προεξοφλούν μία πιο σφικτή νομισματική πολιτική εκεί», αναφέρει η Palmas. Όμως, δεν περιμένει ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί στην Ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός αναμένεται πιο υποτονικός. 

Επιπλέον, η μείωση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων (tapering) των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να είναι πιο αργή στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Fed. Για την ακρίβεια, η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων σε σημαντική κλίμακα για πολλά χρόνια ακόμα, αν και σε χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με σήμερα. Αντίθετα, η Fed θα έχει μειώσει τις καθαρές αγορές τίτλων της στο μισό έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. 

Σε αυτό το περιβάλλον, η Capital Economics προβλέπει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων θα αυξηθούν κατά 95 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2022. Όμως στο ίδιο διάστημα, η αύξηση στις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών bunds θα είναι μόνο 40 μονάδων βάσης. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News