Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 12:17
DZ BANK

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης για τα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Moody’s

Οι αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και εάν περιοριστούν, τονίζει η DZ Bank

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης  για τα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Moody’s

Το κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αυξηθεί κι άλλο, προειδοποιεί η DZ Bank. «Δεν περιμένουμε το περιβάλλον στις αγορές για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης να βελτιωθεί τους επόμενους έξι μήνες», τονίζουν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, προβλέποντας περαιτέρω διεύρυνση των spreads. Ωστόσο, εκτίμησή τους είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πιο προστατευμένα από την τάση αυτή, καθώς η Ελλάδα ωφελείται περισσότερο από όλες τις χώρες από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πανδημία, PEPP.  Τα θετικά σχόλια της DZ Bank έρχονται να προστεθούν σε ένα μπαράζ από αισιόδοξες αναλύσεις και έως και διθυραμβικά δημοσιεύματα («Οι επενδυτές των ομολόγων αγαπούν την Ελλάδα. Αλήθεια», έγραφε χθες το Bloomberg)  για την Ελλάδα. Σήμερα, άλλωστε, τα βλέμματα στρέφονται στις ανακοινώσεις της Moody’s και το προγραμματισμένο review της ελληνικής αξιολόγησης. Ως γνωστόν, ο συγκεκριμένος οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο Ba3, δηλαδή μία βαθμίδα χαμηλότερα από τους S&P και Fitch (στο BB). Ωστόσο, εκτίμηση των αναλυτών της DZ Bank είναι ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην αξιολόγηση σήμερα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της DZ Bank, τα ελληνικά ομόλογα ήταν εκείνα που εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις τον τελευταίο μήνα, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από πτώση τιμών για τα ομόλογα όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία εμφάνισαν τη μικρότερη αύξηση των αποδόσεων.

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης  για τα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Moody’s-1

«Με την οικονομική ανάκαμψη να ενισχύεται, η ΕΚΤ αναμένεται να περιορίσει τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων της και πάλι το τρίτο τρίμηνο. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ενισχυθεί στο υψηλό του, κάτι που αναπόφευκτα θα πυροδοτήσει προσδοκίες για περιορισμό του PEPP κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», επισημαίνουν οι αναλυτές.

«Από τις χώρες της περιφέρειας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος διεύρυνσης του spread εντοπίζεται στην Ιταλία. Η Ελλάδα ωφελείται  πιο πολύ από το PEPP», τονίζει η DZ Bank.

Άλλωστε, όπως εξηγούν οι αναλυτές της, η Αθήνα έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για το 2021 και αυτό είναι ένας ακόμα παράγοντας που λειτουργεί υπέρ των ελληνικών ομολόγων. «Το ελληνικό κράτος θα χρειαστεί να  επιστρέψει στις αγορές είτε για να αποπληρώσει τα υπόλοιπα από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο θέλει να ξεκινήσει από  νωρίς το δανειακό του πρόγραμμα για το 2022», επισημαίνεται.

Επιπλέον, το ποσοστό των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στην αγορά είναι σχετικά μικρό, επομένως οι τίτλοι αυτοί επηρεάζονται δυσανάλογα από τις αγορές της ΕΚΤ.  «Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να έχει σχετικά μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά ακόμα και εάν μειώσει τον ρυθμό των αγορών της», τονίζουν οι αναλυτές. «Επομένως, δεν προκαλεί εντύπωση που το spread του ελληνικού 10ετούς  έναντι του γερμανικού bund είναι ήδη τρεις μονάδες βάσης πιο χαμηλό σε σχέση με το αντίστοιχο ιταλικό – μία τάση που αναμένουμε να συνεχιστεί», καταλήγουν.

 

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News