BUSINESS & FINANCE

Oxford Economics: Πώς η Ελλάδα άρπαξε την ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης

Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι το πιο φιλόδοξο από όλα

Oxford Economics: Πώς η Ελλάδα άρπαξε την ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης

Το εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας είναι το πιο φιλόδοξο ανάμεσα σε όλες τις χώρες με διαφορά και αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η Αθήνα σκοπεύει να αρπάξει αυτή την ιστορική ευκαιρία για να καλύψει το χαμένο έδαφος της οικονομίας της, αναφέρει σε νέα ανάλυση της Oxford Economics ο ανώτερος οικονομολόγος της, Daniel Kral. 

Oxford Economics: Πώς η Ελλάδα άρπαξε την ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης-1

Αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο, καθώς όπως εξηγεί ο οικονομολόγος, τα Σχέδια Ανάκαμψης των ευρωπαϊκών χωρών παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές ως προς το πόσο φιλόδοξα είναι. Η Ελλάδα, η Ιταλία και σε κάποιο βαθμό η Πορτογαλία ξεχωρίζουν, αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, επισημαίνοντας ότι ειδικά οι δύο πρώτες είναι χώρες που έχουν υπο-αποδώσει οικονομικά την τελευταία δεκαετία.  

Μάλιστα, η Oxford Economics προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα σημειωθούν στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της ενεργοποίησης  του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς είχε μεν συνυπολογίσει τα κονδύλια που θα λάβει η Αθήνα, αλλά όχι τα 12,7 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) των δανείων για επενδύσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν από ιδιώτες επενδυτές και χρηματοοικονομικούς θεσμούς της Ε.Ε. 

Ένα μεγάλο μέρος των δαπανών της Ελλάδας πρόκειται να αφιερωθεί  στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και στη χρηματοδότηση άλλων μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει η Oxford Economics. Ο Daniel Kral διαπιστώνει ότι η Αθήνα έχει δεσμευτεί για μεγάλης κλίμακας μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος, που αποτελούσαν βαρίδια για την οικονομία.

Oxford Economics: Πώς η Ελλάδα άρπαξε την ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης-2

Θα γίνει μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης;

Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να γίνει ένας κεντρικός πυλώνας της μακροοικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., παρέχοντας κίνητρα στις πιο αδύναμες χώρες μέλη για να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανάπτυξη, εκτιμά η Oxford Economics. Βλέπει όμως και κάποια ρίσκα: Ανάμεσα σε αυτά είναι η αργή απορρόφηση των κονδυλίων και η κακοδιαχείρισή τους ή η κακή διαχείριση της διαδικασίας από την Κομισιόν.

«Παρότι αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Ευρώπη, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν το εργαλείο θα γίνει μόνιμο με κάποια μορφή, γιατί αυτό θα αντιμετώπιζε σημαντικές αντιδράσεις από αρκετές χώρες-μέλη», καταλήγει ο Daniel Kral.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News