BUSINESS & FINANCE

ING: Το ελληνικό «μπαζούκα» μεγαλύτερο και από το πακέτο Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Πώς θα επιδράσουν στην ελληνική οικονομία τα μέτρα στήριξης και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

ING: Το ελληνικό «μπαζούκα» μεγαλύτερο και από το πακέτο Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Με δημοσιονομικά μέτρα που ισοδυναμούν στο 32,1% του ΑΕΠ στηρίζει η Ελλάδα την οικονομία της απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας, υπολογίζει η ING. Ουσιαστικά, συνυπολογίζοντας τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Αθήνα και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το συνολικό ελληνικό πακέτο για την πανδημία είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο (σε σχέση, βέβαια, με το ΑΕΠ) και ξεπερνά ακόμα και το δημοσιονομικό πακέτο που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ για τη στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, το οποίο ανέρχεται στο 25,5% του ΑΕΠ (χωρίς να συνυπολογίζονται τα νέα προτεινόμενα μέτρα, που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από το Κογκρέσο).

ING: Το ελληνικό «μπαζούκα» μεγαλύτερο και από το πακέτο Μπάιντεν στις ΗΠΑ-1

Βέβαια, η ING τονίζει ότι η τελική επίδραση στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς το κομμάτι του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που αφορά τα δάνεια έχει δεσμευτεί για τη μερική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων, επομένως δεν είναι εγγυημένο ότι θα εκταμιευτεί. Διαβάστε εδώ τις πρόσφατα αναβαθμισμένες προβλέψεις της ING για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

«Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε στο νου μας το χρονικό διάστημα, καθώς η αμερικανική στήριξη που έχει συμφωνηθεί έως τώρα έχει πολύ μεγαλύτερη άμεση επίδραση από ό,τι η ιταλική και η ελληνική Πρόταση για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα», εξηγούν οι οικονομολόγοι της ING.

ING: Το ελληνικό «μπαζούκα» μεγαλύτερο και από το πακέτο Μπάιντεν στις ΗΠΑ-2

Πάντως, η επισήμανση του οίκου ότι το ελληνικό πακέτο μέτρων στήριξης ξεπερνά ακόμα και το αμερικανικό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, την ώρα που πολλοί αναλυτές –μεταξύ αυτών και της ING- δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης (μαζί με τα εθνικά μέτρα στήριξης φτάνει στο 12,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) και την καθυστερημένη επίδρασή του στις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Το σχέδιο αφήνει τις δημοσιονομικές προσπάθειες της Ευρωζώνης σε επίπεδα που είναι κάτω από τα μισά σε σχέση με τις ΗΠΑ», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της ING.

«Δεν είναι όλες οι χώρες πολύ πρόθυμες να πάρουν το δωρεάν γεύμα που τους προσφέρεται», αναφέρει η ING. «Όπως κάνεις όταν διοργανώνεις ένα μη επιτυχημένο πάρτι, επεκτείνεις την προθεσμία για τις αιτήσεις λίγο, ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα γεμίσεις την αίθουσα. Αυτό έχει κάνει η Κομισιόν, κάνοντας την προθεσμία ευέλικτη», εξηγεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος μιλά για «άτονη» χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς υπολογίζει ότι οι κυβερνήσεις έχουν αιτηθεί 433 δισ. ευρώ από τα χρήματα που δικαιούνται, με τη θετική επίδραση ακόμα και από αυτό το ποσό να διαχέεται στην περίοδο 2021-2026. «Αυτό καθιστά τη δημοσιονομική επίδραση του προγράμματος για την αρχική φάση ανάκαμψης κάπως απογοητευτική», σημειώνει χαρακτηριστικά η ING.

Πώς θα τα ξοδέψει η Ελλάδα

Η ING χαρακτηρίζει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης πολύ ισορροπημένο,  καθώς εμπεριέχει πολλές δαπάνες και για άλλα projects, πέραν της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του Next Generation EU. Η Ελλάδα δίνει μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι δεξιότητες και η απασχόληση αποτελούν βασικούς τομείς στους οποίους η χώρα έχει μείνει πίσω από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και μετά, τονίζει.  

ING: Το ελληνικό «μπαζούκα» μεγαλύτερο και από το πακέτο Μπάιντεν στις ΗΠΑ-3

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News