BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 14,5 μονάδες

Moody’s: Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 14,5 μονάδες

Εάν η Ελλάδα απορροφήσει πλήρως τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να περιμένει αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης έως και κατά μία ποσοστιαία μονάδα  ετησίως στο διάστημα 2021-2017, υπολογίζει η Moody’s.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα οφέλη και στο μέτωπο του χρέους. Ενώ το υψηλό χρέος ενδεχομένως να περιορίσει την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει πρόσθετη στήριξη στην οικονομία, κατά τη φάση της ανάκαμψης, από τον εθνικό προϋπολογισμό, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης επιτρέπουν να στηριχθεί η ανάπτυξη με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, αποτρέποντας την περαιτέρω διεύρυνση του κενού των δημοσίων επενδύσεων. «Το υψηλότερο ΑΕΠ θα επιτρέψει στις χώρες να μετακυλήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, τα οποία σε συνδυασμό με τον υψηλότερο παρονομαστή θα μειώσουν το δείκτη χρέους/ΑΕΠ των χωρών του Νότου κατά 1,4 ποσοστιαία μονάδα ετησίως κατά μέσο όρο από το 2021 έως το 2024, εφόσον υπάρξει πλήρης απορρόφηση», σημειώνει ο οίκος. Για την Ελλάδα, η Moody’s προβλέπει σε αυτή την περίπτωση μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες το διάστημα 2021-2027.Moody’s: Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 14,5 μονάδες-1

Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τα κονδύλια του τακτικού κοινοτικού προϋπολογισμού, θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, που εδώ και χρόνια έχουν μείνει πίσω, εκτιμά η Moody’s. Όμως, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης τονίζουν ότι η μακροπρόθεσμη βελτίωση της παραγωγικότητας θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η οποία είναι λιγότερο βέβαιη.

Όπως εξηγεί η Moody’s, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα λάβουν περίπου τα μισά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.  Μαζί με την κανονική χρηματοδότηση της Ε.Ε., τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν το χρέος και θα βελτιώσουν την ικανότητα των χωρών να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Ο οίκος περιμένει ετήσια αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης προς τις τέσσερις χώρες του Νότου ίση με 1,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για την περίοδο 2021-2027, σε σχέση με τα όσα προέβλεπε ο προηγούμενος κοινοτικός προϋπολογισμός (2,5 ποσοστιαίες μονάδες για την  Ελλάδα). Αυτό πρακτικά θα διπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, έπειτα από μία δεκαετία χαμηλών επενδύσεων, τόσο σε εθνικό, όσο σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Moody’s: Πώς το Ταμείο Ανάκαμψης θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 14,5 μονάδες-2

Εάν οι τέσσερις χώρες κάνουν πλήρη χρήση της χρηματοδότησης αυτής, θα λάβουν ώθηση 0,7 ποσοστιαίων μονάδων στους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης, κατά μέσο όρο, για το διάστημα 2021 έως 2027, με την Ελλάδα και την Πορτογαλία να ωφελούνται περισσότερο, σύμφωνα με την αναλύτρια της Moody’s, Sarah Carlson.

Όμως, το ιστορικό της χαμηλής απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων που εμφανίζουν οι περισσότερες χώρες, οδηγεί τον οίκο στην εκτίμηση ότι το τελικό οικονομικό όφελος θα είναι πιο κοντά στις 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, κατά μέσο όρο, για το 2021-2027.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News