ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΑ 7ΕΤΗ

Αγοράζει ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

Οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας θα συνεχιστούν μέσα στο 2021 με την έξοδο από το junk να έρχεται το 2022.

Αγοράζει ελληνικά ομόλογα η JP Morgan

Αγοράστρια στα ελληνικά κρατικά ομόλογα βγαίνει η JP Morgan, καθώς περιμένει αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους μέσα στο 2021, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το junk μέσα στο 2022. Τα θετικά σχόλια του αμερικανικού οίκου έρχονται λίγο πριν από την πρώτη έξοδο της Αθήνας στις αγορές, την οποία η JP Morgan περιμένει εντός των ημερών,  με μία 30ετή έκδοση.

Οι αναλυτές του οίκου συστήνουν long θέσεις στα ελληνικά 7ετή ομόλογα έναντι των πορτογαλικών, εκτιμώντας ότι αυτά προσφέρουν ελκυστικότερες αποδόσεις, ευνοϊκά επίπεδα προσφοράς σε σχέση με τις αγορές από την ΕΚΤ, εποικοδομητικές μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό πολιτικό σκηνικό και θετικό momentum στις αξιολογήσεις.

«Υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα θα είναι ο μεγαλύτερος ωφελημένος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αναλογικά, ανάμεσα στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης», σημειώνει η JP Morgan. Πέραν αυτού, ο οίκος βλέπει υψηλές πιθανότητες να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το 2021. Οι αναλυτές του ξεκαθαρίζουν, πάντως, ότι η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία (investment grade) αργεί ακόμα. Με δεδομένο ότι η ελληνική αξιολόγηση απέχει 2-3 βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία, υπάρχουν μικρές πιθανότητες η έξοδος από το junk να γίνει μέσα στο 2021, με την JP Morgan να την περιμένει μέσα στο 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τα προγραμματισμένα reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021 θα ξεκινήσουν στις 22 Ιανουαρίου με τη Fitch και θα ακολουθήσουν στις 19 Μαρτίου η DBRS, στις 23 Απριλίου η S&P, στις 21 Μαΐου η Moody’s, στις 16 Ιουλίου η Fitch, στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS, στις 22 Οκτωβρίου η S&P και στις 19 Νοεμβρίου η Moody’s.

Με τον ΟΔΔΗΧ να στοχεύει φέτος σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 8-12 δισ. ευρώ, η JP Morgan προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει περίπου 10 δισ. ευρώ περισσότερα ελληνικά ομόλογα από αυτά που θα εκδοθούν. Το πρόγραμμα δανεισμού της Αθήνας για τη νέα χρονιά αναμένεται να ανοίξει αυτή την εβδομάδα, με νέο 30ετές ομόλογο, σημειώνει ο οίκος.

Η JP Morgan θεωρεί φθηνά τα ελληνικά ομόλογα λήξης Ιανουαρίου 2028, αλλά εκτιμά ότι εκείνα που λήγουν το Φεβρουάριο του 2042 είναι ακριβά και θα δεχθούν πιέσεις εάν εκδοθεί νέος 30ετής τίτλος. Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τυχόν πιέσεις στις τιμές που θα προκαλέσει τις επόμενες ημέρες η προσφορά νέων ομολόγων για να αυξήσουν τις overweight θέσεις τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου θα συρρικνωθεί περαιτέρω, από τις 116 μονάδες βάσης που είναι σήμερα στις 110 μονάδες βάσης στις 21 Μαρτίου, στις 100 μονάδες βάσης στις 21 Ιουνίου και στις 90 μονάδες βάσης στις 21 Σεπτεμβρίου. Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα έχει επιστρέψει στις 100 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο μιας συνολικής αύξησης των spreads στην Ευρωζώνη.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 5% φέτος, με τον πληθωρισμό στο 0,9%, το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,3% του ΑΕΠ, το χρέος στο 201% του ΑΕΠ και την ανεργία στο 16,7%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News