CAPITAL ECONOMICS

Η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνά για 10 χρόνια

Οι οικονομικές καινοτομίες που εφαρμόστηκαν κατά την πανδημία, έχουν μειώσει τις πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης για την επόμενη δεκαετία.

Η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνά για 10 χρόνια

Το χαμηλό κόστος δανεισμού που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα θα διατηρηθεί, λίγο-πολύ, για την επόμενη δεκαετία, καθώς η κρίση του κορωνοϊού πυροδότησε μία στροφή στη χάραξη πολιτικών στην Ευρωζώνη και άνοιξε μία νέα εποχή για τα spreads της περιφέρειας, αναφέρει η Capital Economics σε σημερινή ανάλυσή της.

Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για μείωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (όπως και του αντίστοιχου ιταλικού) από τα σημερινά επίπεδα των 115 μονάδων βάσης στις 70 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2021. Για το 2022, το spread αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, καθώς εκτίμηση της Capital Economics είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει άμεσα τα ομόλογα της περιφέρειας για πολύ καιρό ακόμα.

Πέραν του 2022, ο οίκος προβλέπει ότι κάποιες από τις αλλαγές που έφερε  η πανδημία στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθούν, με αποτέλεσμα τα spreads της περιφέρειας να είναι πλέον δομικά χαμηλότερα.

Ασφαλώς, όταν αυτή η κρίση θα έχει περάσει, η ΕΚΤ θα θελήσει να απομακρυνθεί από την άμεση στόχευση των αποδόσεων, ώστε να επιτρέψει στην πειθαρχία των αγορών να λειτουργήσει αλλά και να μπορέσει να προστατεύσει την ανεξαρτησία της. Αυτό σημαίνει ότι τα spreads δεν θα είναι εξίσου σταθερά πέραν του 2022, εξηγεί η Capital Economics. Όμως, με τον πληθωρισμό να προβλέπεται πολύ χαμηλός την επόμενη δεκαετία, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει τις αγορές τίτλων μέσω του κανονικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (APP). Και την ίδια στιγμή, θα είναι πιο πρόθυμη να εφαρμόσει έκτακτα προγράμματα παρόμοια με το PEPP (στο οποίο εντάχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα κατά παρέκκλιση των κανόνων, αφού η αξιολόγησή τους διαμορφώνεται ακόμα στο junk), εάν τα spreads αυξηθούν απότομα στο μέλλον. 

«Συνολικά, υποψιαζόμαστε ότι τα spreads θα είναι πιο ευμετάβλητα μετά το 2022 από ό,τι θα είναι τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά θα είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερα και λιγότερο ευμετάβλητα σε σχέση με την περίοδο που μεσολάβησε από την κρίση της Ευρωζώνης έως την πανδημία του κορωνοϊού», εξηγούν οι αναλυτές της Capital Economics.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις προβλέψεις αυτές είναι μία πολιτική στροφή απέναντι στη νομισματική ένωση. «Καμία στήριξη της ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτρέψει την εκτίναξη των spreads εάν ο κόσμος πιστεύει ότι η νομισματική ένωση πρόκειται να διασπαστεί», εξηγεί η Capital Economics, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος αυτός δεν έχει εξαφανιστεί. Άλλωστε, τα χρέη στην περιφέρεια παραμένουν εξαιρετικά υψηλά και οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν δείξει ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες μέλη σχετικά με το σχεδιασμό της ένωσης είναι ακόμα σημαντικές. Οι επερχόμενες εκλογές σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία θα μπορούσαν να φέρουν στην επιφάνεια ή να προκαλέσουν μία αλλαγή στην πολιτική στήριξη για την περαιτέρω ενοποίηση.

Παρόλα αυτά, η Capital Economics θεωρεί ότι οι οικονομικές καινοτομίες που εφαρμόστηκαν κατά την πανδημία, είναι ένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι οι πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης για την επόμενη δεκαετία έχουν μειωθεί. Αποδείχθηκε ότι οι policymakers έμαθαν από τα λάθη της κρίσης του ευρώ και πλέον είναι πιο πρόθυμοι να βάλουν στην άκρη τις ιδεολογικές τους διαφορές, εάν διακυβεύεται η επιβίωση της νομισματικής ένωσης, διαπιστώνει ο οίκος.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News