Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 13:23
BUSINESS & FINANCE

Χρ. Σταϊκούρας: Μονοψήφια η ύφεση στο 9μηνο

Χρ. Σταϊκούρας: Μονοψήφια η ύφεση στο 9μηνο

Τα σημερινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο του 2020 έσπευσε να σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έκανε λόγο για μονοψήφια ύφεση σε επίπεδο 9μήνου. 

«Αυτά (σ.σ. τα στοιχεία) αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δυναμική που αποδεικνύεται από την εξέλιξη του ΑΕΠ, τόσο την περυσινή χρονιά όσο και το 1ο τρίμηνο του 2020» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σε γραπτή του δήλωση.

Υπενθύμισε, στο πλαίσιο αυτό, ότι το 2019 η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση από το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη τελικά το πρώτο τρίμηνο (+0,4%), και όχι ύφεση (-0,5%), όπως ήταν μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι οι αυστηροί περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο» έσπευσε να προσθέσει.

«Αντοχές του ΑΕΠ κατά την κρίση»

Ειδική μνεία έκανε και στις αντοχές του ΑΕΠ κατά το β’ και το γ’ τρίμηνο του 2020, ενώ παρατήρησε ότι η ύφεση για το εννεάμηνο του 2020 διαμορφώθηκε σε μονοψήφια επίπεδα. 

«Εξαιτίας όμως της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον μήνα Δεκέμβριο, το Οικονομικό Επιτελείο δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση» γνωστοποίησε, παράλληλα.

Υπενθυμίζεται ότι οι επίσημες προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 10,5% για το σύνολο του τρέχοντος έτους. 

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος, και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται».

Η πορεία του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Παρούσες και στο γ’ τρίμηνο του 2020 «δηλώνουν» οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 2,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020, αλλά και να συρρικνώνεται κατά 11,7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):

– Το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ, σε όρους όγκου, παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020, ενώ παρουσίασε κάμψη κατά 11,7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019.

– Το μη εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ, σε όρος όγκου, εμφάνισε πτώση κατά 9,6% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι επιδόσεις της οικονομίας στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2020

– Α’ Τρίμηνο: Ανάπτυξη 0,1% σε τριμηνιαία βάση – Ανάπτυξη 0,4% σε ετήσια βάση

– Β’ Τρίμηνο: Ύφεση 14,1% σε τριμηνιαία βάση – Ύφεση 14,2% σε ετήσια βάση

– Γ’ Τρίμηνο: Ανάπτυξη 2,3% σε τριμηνιαία βάση – Ύφεση 11,7% σε ετήσια βάση 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News