Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 13:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάλεσμα για αμερικανικές επενδύσεις από τον Αδ. Γεωργιάδη

Κάλεσμα για αμερικανικές επενδύσεις από τον Αδ. Γεωργιάδη

Κάλεσμα προς τους ξένους επενδυτές απέστειλε μέσω της ομιλίας του στο Greek Economic Summit-GES2020 του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.  «Είμαστε πλέον μια χώρα που αν έρθεις δεν θα μπλέξεις, είμαστε μια χώρα που σεβόμαστε τον κόπο σου, το όραμά σου και τα χρήματά σου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Θέλουμε επενδύσεις από τις ΗΠΑ. Τις προσδοκούμε και τις καλωσορίζουμε», τόνισε.

Όπως εξήγησε, στις αρχές του έτους είχαν ξεκινήσει οι πρώτες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα από τις Pfizer, Cisco και Deloitte, όμως αυτή η ορμή ανεκόπη από την πανδημία. Κατά τη διάρκεια των μηνών αυτών, υλοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να κάνουν τη χώρα πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών για το «άνοιγμα» μίας επιχείρησης, η μείωση της φορολογίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα κίνητρα για να έρθει κάποιος από το εξωτερικό και να μεταφέρει την φορολογική του έδρα στην Ελλάδα, τα κίνητρα για να έρθει κάποιος να κατοικήσει στην Ελλάδα εξακολουθώντας να εργάζεται στο εξωτερικό, η ομαλοποίηση και πιο μεγάλη ευελιξία στο πρόγραμμα της Golden Visa και τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις digital με υπεραποσβέσεις για τις επενδύσεις. 

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση θα είχε κάνει πολλές διαφορετικές επιλογές εάν γνώριζε τι θα επακολουθούσε, όμως δήλωσε υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Αυτό που ενδεχομένως δεν είχε υπολογιστεί ήταν ότι το μέγεθος του δευτέρου κύματος θα ήταν εξαιρετικά ισχυρότερο από το πρώτο», είπε.  

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ζημιά που προκαλεί η πανδημία, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα εργαλεία για την αντιμετώπισή της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όπως είπε, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα κομμάτι αυτής της λύσης, όμως αυτό έχει αποφασιστεί κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και πλέον η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ σφοδρότερο κύμα και μεγαλύτερο lockdown. 

«Άρα, λοιπόν, θα υπάρξει λύση. Δεν πρόκειται, σας το λέω από τώρα για να το ξέρετε, το ελληνικό κράτος και κανένα ευρωπαϊκό κράτος, την επομένη της λήξεως της πανδημίας να πει: ‘φέρτε πίσω τα λεφτά που χρωστάτε αλλιώς σας κλείνω’. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», τόνισε. 

Αναφερόμενος σε μέτρα όπως η διατίμηση ή η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων ξεκαθάρισε ότι «όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα επαναφέρουμε τις δυνάμεις της αγοράς στην ελεύθερη οικονομία». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News