Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 15:23
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

SocGen: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για 3 δισ. τον άλλο μήνα

SocGen: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για 3 δισ. τον άλλο μήνα

Η Αθήνα θα βγει στις αγορές μέσα στον Ιανουάριο για να δανειστεί 3 δισ. ευρώ, προβλέπει η Societe Generale, υπολογίζοντας το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας περίπου στα 10 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2021.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, τον Ιανουάριο θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης στην αγορά των ομολόγων, καθώς θα βγουν αρκετές νέες εκδόσεις, κυρίως στη 10ετία. Συνολικά, ο οίκος περιμένει νέες εκδόσεις ύψους 175 δισ. ευρώ μέσα στο μήνα.

Για το υπόλοιπο του χρόνου, η Societe Generale προβλέπει ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει νέα έξοδο στις αγορές το Μάρτιο και ξανά τον Ιούλιο, με στόχο να αντλήσει 3 δισ.  ευρώ από κάθε μία εξ αυτών των εκδόσεων. Το πρόγραμμα δανεισμού του 2021 θα κλείσει τον Οκτώβριο, με ελληνική έκδοση ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η Societe Generale προβλέπει ότι θα υπάρξει μεγάλη προσφορά μακροπρόθεσμων τίτλων το 2021, με τη Γαλλία και το Βέλγιο να σχεδιάζουν νέες 50ετείς εκδόσεις το πρώτο εξάμηνο. Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία αναμένεται να βγουν στα 15-30 έτη, ενώ ο οίκος θεωρεί πιθανές τις εκδόσεις 30ετών ομολόγων από την Πορτογαλία και 20ετών ή 30ετών τίτλων από την Ιρλανδία και/ή την Ελλάδα, καθώς και κάποια πολύ μακροπρόθεσμη έκδοση από την Αυστρία.

Πάντως, οι προβλέψεις της Societe Generale για την κατάσταση που θα επικρατήσει στην αγορά το 2021 είναι θετικές. «Η μάχη της ΕΚΤ απέναντι στον κατακερματισμό και η πρόοδος στη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης είναι δυνάμεις που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού, οδηγώντας στα speads σε ένα πιο στενό και πιο σταθερό καθεστώς», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News