Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 15:09
ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Capital Economics: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από το εμβόλιο

Capital Economics: Τι θα κερδίσει η Ελλάδα από το εμβόλιο

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η Capital Economics, καθώς εκτιμά ότι η κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα ανοίξει το δρόμο για μια ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού. Ο οίκος ανεβάζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2021 στο 4,5% και πλέον εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος του 2020 έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Εκτίμηση της Capital Economics είναι ότι το δεύτερο lockdown, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον όσο το πρώτο, θα αντιστρέψει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο, ενώ και η έναρξη του 2021 θα είναι αδύναμη. Όπως εξηγεί η οικονομολόγος του οίκου Melanie Debono, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει μερικά από τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Όμως, από την άλλη πλευρά, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί δυσανάλογα πολύ από την κυκλοφορία του εμβολίου, λόγω του μεγάλου τουριστικού τομέα της.

Η Capital Economics επισημαίνει ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου έδειξαν ανάπτυξη πολύ μικρότερη των προβλέψεων, ενώ προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα δεχθεί νέο πλήγμα εξαιτίας του αυστηρού lockdown. Ωστόσο, σημειώνει ότι τομείς όπως οι αερομεταφορές δεν ανέκαμψαν ποτέ πλήρως, επομένως η πτώση αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Άλλωστε, το γεγονός ότι αυτό το lockdown γίνεται μέσα στο χειμώνα σημαίνει ότι ο τουρισμός δεν θα επιβαρύνει τόσο πολύ το ΑΕΠ αυτή τη φορά. Και τα στοιχεία της κινητικότητας δείχνουν ότι η δραστηριότητα παραμένει μέχρι στιγμής υψηλότερη από τα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου.

Συνολικά, η Capital Economics περιμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), κάτι που σημαίνει ότι το έτος θα κλείσει με ύφεση 9,7%. Και η αρχή του 2021 θα είναι επίσης δύσκολη. Η Debono πιστεύει ότι οι αυστηροί περιορισμοί θα συνεχιστούν για όλη τη διάρκεια του χειμώνα, για να ελεγχθούν οι πιέσεις στο σύστημα υγείας. Άλλωστε, η ανάκαμψη της δραστηριότητας θα είναι αργή και όταν χαλαρώσουν οι περιορισμοί. «Όμως η προοπτική μιας επιστροφής στην κανονικότητα λόγω του εμβολίου αναμένεται να επιτρέψει μία ισχυρότερη και γρηγορότερη ανάκαμψη αυτή τη φορά», όπως αναφέρει η Capital Ecomomics.

Τι θα γίνει με τον τουρισμό

Σύμφωνα με τον οίκο, το εμβόλιο θα είναι «game changer» για τον τουρισμό, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βγει πιο κερδισμένη από άλλες χώρες. Η Capital Economics εκτιμά τώρα ότι η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης στις αερομεταφορές θα είναι γρηγορότερη από ό,τι περίμενε, σε μία εξέλιξη που από μόνη της θα προσθέσει 1-2 ποσοστιαίες μονάδες στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2021. Με τη θετική επίδραση στους άλλους κλάδους, η ανάπτυξη θα είναι ακόμα υψηλότερη.

Γιατί τα κοινοτικά κονδύλια δεν είναι πανάκεια

Η Capital Economics εκφράζει την άποψη ότι τα κοινοτικά κονδύλια δεν είναι πανάκεια, παρότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ποσά ίσα με το 9% του ΑΕΠ το 2021-2026, δηλαδή περισσότερα από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ο οίκος περιμένει μεν κάποια θετική επίδραση, στο βαθμό που τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, όμως σημειώνει ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα δεν έχει υπάρξει καλή στο παρελθόν, ενώ οι επιχορηγήσεις είναι μικρές σε σχέση με την αύξηση που εμφάνισε το χρέος το 2020. Η Debono δεν έχει συμπεριλάβει τα κοινοτικά κονδύλια στις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ, επομένως θεωρεί ότι σε αυτό το μέτωπο υπάρχει περιθώριο για θετικές εκπλήξεις.

Σημαντική είναι επίσης η πρόβλεψή της ότι η Αθήνα δεν θα αντιμετωπίσει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους τα επόμενα χρόνια, κυρίως γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Κορίνα Σαμάρκου 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News