Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 15:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Citi: Η Ελλάδα στους μεγάλους κερδισμένους από το εμβόλιο

Citi: Η Ελλάδα στους μεγάλους κερδισμένους από το εμβόλιο

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο από την κυκλοφορία του εμβολίου για τον κορωνοϊό και την επιστροφή στην κανονικότητα το 2021, προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Citi. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος περιμένει μία απότομη ανάκαμψη στις τουριστικές ροές και τα τουριστικά έσοδα, ενώ προσθέτει ότι η Ελλάδα θα είναι και ένας από τους βασικούς ωφελημένους από τα κεφάλαια του προγράμματος Next Generation EU. 

Σημειώνεται ότι η Citi  περιμένει ύφεση 9% στην Ελλάδα φέτος και ανάκαμψη της οικονομίας με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,9% για το 2021 και 3,1% για το 2022. 

H Citi αναγνωρίζει μεν ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες την πανδημία, εξηγεί ωστόσο ότι η υψηλή εξάρτηση της οικονομίας από την τουρισμό ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους χαμένους της Ευρώπης, από αυτό το οικονομικό σοκ. 

Πραγματικά, το πλήγμα για τον τουρισμό επιβάρυνε σημαντικά τα στοιχεία του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο, περιορίζοντας την έκταση της οικονομικής ανάκαμψης. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο μόνο κατά 2,3%, σε μία επίδοση που ήταν πολύ χειρότερη από την ανάκαμψη του 8,3% που περίμεναν οι αναλυτές, σημειώνει η Citi. 

«Σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι εξαγωγές δεν κατάφεραν να ανακάμψουν έπειτα από το τέλος του lockdown της άνοιξης, αλλά συρρικνώθηκαν και πάλι κατά 10,4% σε τριμηνιαία βάση, εμφανίζοντας μείωση 44,9% σε ετήσια βάση», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.  Οι εισπράξεις στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών  αποτελούν περίπου το 50% των συνολικών εξαγωγών στο ισοζύγιο πληρωμών και αυτές μειώθηκαν  κατά 74% και 28% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο. 

Πάντως, η Citi επισημαίνει ότι η εσωτερική ζήτηση ανέκαμψε σημαντικά, κατά 10,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, και βρίσκεται ήδη σε υψηλότερα από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News