ΕΜΒΟΛΙΟ COVID-19

Πότε θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας ξεκινά αύριο, όμως η επιστροφή στην κανονικότητα είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ.

Πότε θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης

Οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού άρχισαν να καταφθάνουν σήμερα στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους Βρετανούς να εγκαινιάζουν από αύριο το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σχεδόν ένα χρόνο αφότου ολόκληρος ο πλανήτης άρχισε να ανησυχεί για αυτή τη μυστηριώδη –τότε- ασθένεια που εμφανίστηκε στην Κίνα, η ταχύτητα με την οποία δούλεψαν οι επιστήμονες για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά της Covid-19 εντυπωσιάζει. Όμως, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. 

Η διαδικασία των εμβολιασμών είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ, όμως επιστήμονες και οικονομολόγοι προσπαθούν ήδη να προβλέψουν πότε θα καταφέρει η κάθε χώρα να χτίσει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης», ώστε να μπορέσει επιτέλους να επιστρέψει σε μία πιο κανονική καθημερινότητα. 

Τι είναι η ανοσία της αγέλης 

Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν αρκετοί άνθρωποι σε μία κοινότητα είναι προστατευμένοι από τον ιό (είτε επειδή έχουν νοσήσει και άρα έχουν αποκτήσει αντισώματα ή μέσω του εμβολιασμού) ώστε να αποτρέψουν τη μετάδοσή του σε εκείνους που δεν είναι προστατευμένοι. 

Το πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης εξαρτάται από δύο παράγοντες: 

Πρώτον, από το πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια από τη μετάδοση του κορωνοϊού. Από τα όσα έγιναν γνωστά κατόπιν των κλινικών ερευνών, γνωρίζουμε ότι τα διαθέσιμα εμβόλια έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα (γύρω στο 95% για τα σκευάσματα των Pfizer και Moderna και στο 70% για εκείνο της AstraZeneca) κατά της Covid-19, δηλαδή της ασθένειας που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το κατά πόσο αποτρέπουν την εξάπλωση του ίδιου του ιού. Τα αντισώματα που δημιουργούνται μέσω του εμβολίου αποτρέπουν την αναπαραγωγή του ιού και άρα θα πρέπει να μειώνουν τις πιθανότητες κάποιος που έχει εμβολιαστεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε κάποιον άλλο. Όμως, αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες. 

Και δεύτερον, για να προβλέψουμε πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η πραγματική ζωή απέχει αρκετά από τις συνθήκες μιας κλινικής μελέτης. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην κάνουν ποτέ τη δεύτερη δόση του εμβολίου ή να μην την τηρήσουν την προβλεπόμενη χρονική απόσταση ανάμεσα στους δύο εμβολιασμούς. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τελικά, όσο περισσότερο μειώνεται η αποτελεσματικότητα, τόσο περισσότεροι πρέπει να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. 

Πάντως, με βάση τα συμπεράσματα των κλινικών ερευνών για την αποτελεσματικότητα  των εμβολίων, επιστήμονες υπολογίζουν ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% μίας κοινότητας για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. 

Πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης 

Οι αναλυτές της Deutsche Bank υπολογίζουν ότι με βάση τις δόσεις που έχουν αγοράσει οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων κρατών –και εάν όλα πάνε καλά- οι πλουσιότερες χώρες θα αρχίσουν να πιάνουν το στόχο της ανοσίας της αγέλης κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Την αρχή θα κάνει ο Καναδάς και θα ακολουθήσει πολύ σύντομα το Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι χώρες του G10 θα έχουν πιάσει το φράγμα της ανοσίας της αγέλης έως το καλοκαίρι του επόμενου έτους», εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank, με τα στοιχεία τους να δείχνουν ότι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ιαπωνία θα προηγηθούν έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πότε θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης-1

Τι θα γίνει με την Ελλάδα 

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιμένουν την έγκριση των εμβολίων από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή European Medicines Agency, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή τα προγράμματα εμβολιασμού που έχουν ήδη ετοιμαστεί. 

Η EMA θα συνεδριάσει στις 29 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει εάν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, προκειμένου να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech. Η αντίστοιχη απόφαση για το εμβόλιο της Moderna θα παρθεί  ενδεχομένως στις 12 Ιανουαρίου. Όπως έδειξε και η εμπειρία της Βρετανίας, η διαδικασία των εμβολιασμών ξεκινά ελάχιστα 24ωρα μετά την έγκριση του εμβολίου. 

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί στην Ελλάδα μέχρι το Μάιο, όταν δηλαδή θα έχει εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού της χώρας. 

Πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στις οικονομίες 

Η Citi προβλέπει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι οι πρώτες που θα ωφεληθούν από την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης. Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, ο εμβολιασμός θα ανεβάσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, καθώς η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέφει στην κανονικότητα. 

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να εμβολιαστούν αναμένεται να έχουν κάνει το εμβόλιο έως το τέλος του 2021», εκτιμά η Citi, προβλέποντας ότι η συνολική ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας θα ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 και κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2022. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News