Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 12:54
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας στο CNBC: Κίνδυνος για την ανάκαμψη, αν δεν ξεκινήσουν εγκαίρως οι εμβολιασμοί

«Όλα είναι στο τραπέζι»

Γ. Στουρνάρας στο CNBC: Κίνδυνος για την ανάκαμψη, αν δεν ξεκινήσουν εγκαίρως οι εμβολιασμοί

Για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης καθυστέρησης στη διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο CNBC.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας τραπεζίτης επεσήμανε ότι μια πιθανή καθυστέρηση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλους κινδύνους στην πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαντάζει τόσο πιθανό.

«Ενδεχόμενες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους. Αλλά δεν περιμένω κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο.

Χθες, οι Pfizer – BioNTech και Moderna υπέβαλαν επίσημο αίτημα έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 29 Δεκεμβρίου και στις 12 Ιανουαρίου, αντίστοιχα, το νωρίτερο. 

Η προοπτική έγκρισης των εμβολίων, πάντως, έχει ήδη παράσχει ισχυρή ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες θεωρούν ότι η πανδημία και οι συνεπαγόμενες οικονομικές επιπτώσεις ενδεχομένως θα αποτελέσουν παρελθόν λίαν συντόμως.

Σήμερα, μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα, η οποία άναψε το πράσινο φως στη διανομή του εμβολίου των Pfizer – BioNTech, με τους εμβολιασμούς να ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα.

Νέα δράση από την ΕΚΤ (;)

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι παρά την πρόοδο στο μέτωπο των εμβολίων, είναι πιθανό να υπάρξουν «επαναλαμβανόμενοι κύκλοι έντονης διασποράς του ιού και αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων».

Άλλωστε, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να υποχωρήσει και πάλι σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δ’ τρίμηνο του έτους, ανεβάζοντας το μέγεθος της συνολικής ετήσιας ύφεσης στο 8%.

Ως αποτέλεσμα, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα στη λήψη νέων μέτρων νομισματικής τόνωσης, όπως για παράδειγμα στην επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 500 δισ. ευρώ σε 1,85 τρισ. ευρώ

«Όλα είναι στο τραπέζι» επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς για την εργαλειοθήκη της κεντρικής τράπεζας στη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου. «Κατά την άποψή μου, τα εργαλεία τα οποία έχουν ήδη επιτυχώς χρησιμοποιηθεί -PEPP και TLTROS- είναι υποψήφια για επαναξιολόγηση, χωρίς βέβαια να αποκλείεται το οτιδήποτε»

Σε πρόσφατη ομιλία της, η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει το κόστος δανεισμού των τραπεζών (TLTROs), όπως και να προσαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP).

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News