Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 11:46
ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Scope για Ελλάδα: Γιατί βλέπει θετικές προοπτικές, παρά το δεύτερο κύμα

Scope για Ελλάδα: Γιατί βλέπει θετικές προοπτικές, παρά το δεύτερο κύμα

Ανάπτυξη 4,5% θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία το 2021, έπειτα από ύφεση περίπου 10% το 2020 προβλέπει η Scope, με τον οίκο αξιολόγησης να δίνει θετικές προοπτικές στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, λόγω της προόδου που κάνει η Αθήνα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων ακόμα και μέσα στην πανδημία, αλλά και εξαιτίας των μέτρων στήριξης των οικονομιών που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Τα μέτρα που λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές για να περιορίσουν τον ιό, τα δημοσιονομικά μέτρα που στηρίζουν την οικονομία, καθώς και οι δράσεις πολιτικής των ευρωπαϊκών θεσμών που καλύπτουν τα δημόσια οικονομικά, τον τραπεζικό κλάδο και τις διαρθρωτικές πολιτικές δημιουργούν ένα ‘πάτωμα’ κάτω από την ελληνική οικονομία και αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη του 2021», εξηγούν οι αναλυτές της Scope.

Άλλωστε, διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα κάνει πρόοδο στους βασικούς τομείς των μεταρρυθμίσεων, παρά τις σημαντικές προκλήσεις της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, η ολοκλήρωση του πτωχευτικού αναμένεται να στηρίξει τη μείωση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσω του προγράμματος Ηρακλής.

Και από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα προστατεύεται από το ρίσκο αναχρηματοδότησης μέσω των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ε.Ε., όπως είναι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων PEPP και το SURE της Κομισιόν. Μέσω αυτών, καλύπτονται σε γενικές γραμμές οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2021, πέραν του σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας των 35 δισ. ευρώ, το οποίο από μόνο του καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του 2022, επισημαίνει η Scope.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο οίκος, οι δημοσιονομικές στρατηγικές που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύουν ότι όλοι πήραν το μάθημα της κρίσης χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, η Scope δίνει θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση ΒΒ της Ελλάδας, παρά τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την πρόβλεψή της για φετινή πτώση των τουριστικών εσόδων κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Κορίνα Σαμάρκου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News