Business & Finance Τρίτη 31/08/2021, 12:47
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Στο 3% ο πληθωρισμός – Υψηλό 10ετίας

Διαμορφώνει πιθανώς νέα δεδομένα για την ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Στο 3% ο πληθωρισμός – Υψηλό 10ετίας

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών εκτινάχθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ενώ όλες οι προβλέψεις μιλούν και για περαιτέρω άνοδο των τιμών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται πλέον να λάβει υπόψη τα νεότερα αυτά στοιχεία, στον βαθμό που καταδεικνύουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι τελικά συγκυριακή. 

Οι τιμές καταναλωτή εμφάνισαν αύξηση 3% στις 19 χώρες του ευρώ, έπειτα από αύξηση 2,2% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τόσο τις προβλέψεις για 2,7% όσο και τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στο αυξημένο κόστος των καυσίμων, όμως υψηλότερες ήταν και οι τιμές των τροφίμων. Ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στα βιομηχανικά προϊόντα.

Σημειωτέον, η ΕΚΤ σταδιακά ανεβάζει τις προβλέψεις της για τον φετινό πληθωρισμό, με τα τελικά στοιχεία μέχρι στιγμής να κλείνουν πάντα ψηλότερα από τις προβλέψεις.

Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και τον βασικό επικριτή της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, να οδεύει προς το 5%, η Κριστίν Λαγκάρντ δέχεται όλο και πιο εντεινόμενες πιέσεις να πάρει μέτρα κατά της αύξησης των τιμών, η οποία ξυπνά μνήμες υπερπληθωρισμού σε ορισμένους παράγοντες του ευρωσυστήματος.

Η ΕΚΤ επιμένει ότι η επανεκκίνηση των οικονομιών της Ευρωζώνης ευθύνεται για την εκτίναξη του πληθωρισμού, προβλέποντας ότι η αύξηση των τιμών θα μετριαστεί γρήγορα, στις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τους policymakers της, μάλιστα, ο πληθωρισμός θα κινηθεί κάτω από τον στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια, επομένως η νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί εξαιρετικά χαλαρή.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων της για το επόμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News