Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Κατέβασαν ταχύτητα οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο 

Οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ πέρασαν σε αρνητικό έδαφος τον Απρίλιο

Ευρωζώνη: Κατέβασαν ταχύτητα οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο 

Ανέκοψαν ταχύτητα οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, υποχωρώντας περισσότερο του αναμενομένου, με την πτώση στις πωλήσεις των μη βρώσιμων προϊόντων να επηρεάζουν επιβαρύνουν τη συνολική επίδοσή τους. Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα ωστόσο, όταν οι περισσότερες χώρες βρίσκονταν εν μέσω lockdowns, η θετική μεταβολή ήταν ευρείας κλίμακας. 

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, πέρασαν σε αρνητικό έδαφος τον Απρίλιο και συγκεκριμένα στο -3,1% σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 23,9%. Και οι δύο τιμές ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters, των οποίων η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για υποχώρηση κατά 1,2% σε μηνιαία βάση και άνοδο 25,5% σε ετήσια. 

Βάσει των στοιχείων οι πωλήσεις μη βρώσιμων προϊόντων εξαιρουμένων των καυσίμων και των αυτοκινήτων, υποχώρησαν κατά 5,1% σε μηνιαία βάση, ωστόσο ενισχύθηκαν κατά 42,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, με τις πωλήσεις των καυσίμων να σημειώνουν άνοδο κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και να «εκτινάσσονται» κατά 65,5% σε σχέση με πέρυσι. 

Οι λιανικές πωλήσεις θεωρούνται ως πρώιμος δείκτης αναφορικά με την καταναλωτική ζήτηση, ενώ επίσης λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σε σχέση με την τάση του πληθωρισμού, για τον οποίο ο μακροχρόνιος στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να τον συγκρατήσει χαμηλότερα αλλά πλησίον του 2%. Τον Μάιο έφθασε στο 2%, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ενδέχεται να κινηθεί ακόμη υψηλότερα έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα. 

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει, ότι σε περίπτωση που ο πληθωρισμός για κινηθεί υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, δεν θα τους ενοχλήσει, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αντισταθμιστεί μερικώς το διάστημα για το οποίο κινούταν υποτονικά, εντούτοις τονίζουν ότι η υπέρβαση αυτή δεν θα πρέπει να είναι μακράς διάρκειας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News