Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 15:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε υψηλό τριών ετών το οικονομικό κλίμα τον Μάιο 

Στη μεταποίηση η αισιοδοξία είναι κάτι περισσότερο από ευρεία

Ευρωζώνη: Σε υψηλό τριών ετών το οικονομικό κλίμα τον Μάιο 

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει στην Ευρωζώνη μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού συνεχίζονται, κάτι που αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη να «σκαρφαλώνει» σε υψηλό περισσότερο των τριών ετών. Η επίδοση αυτή τροφοδοτήθηκε από την ευρεία θετική μεταβολή στους υποδείκτες που σχετίζονται με τον κλάδο των υπηρεσιών, τους καταναλωτές και τις λιανικές πωλήσεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέβηκε στις 114,5 μονάδες -η υψηλότερη τιμή του από τον Ιανουάριο του 2018-, από 110,5 μονάδες τον Απρίλιο και ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για τιμή στις 112,1 μονάδες. 

Τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή κατέγραψε ο υποδείκτης αισιοδοξίας για τις υπηρεσίες, καθώς από τις 2,2 μονάδες του Απριλίου, ανήλθε στις 11,3 μονάδες τον τρέχοντα μήνα, αρκετά υψηλότερα από τις 7,5 μονάδες των προσδοκιών. Ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά τη βιομηχανία, σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 11,5 μονάδες, από 10,9 μονάδες και έναντι εκτιμήσεων για 11,3 μονάδες. 

Στη μεταποίηση η αισιοδοξία είναι κάτι περισσότερο από ευρεία, καθώς οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης μεταξύ των μεταποιητών σημείωσαν επίσης νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ από το 2000, όταν και άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία για την εν λόγω έρευνα, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 29,9 μονάδες, από 24,2 μονάδες τον Απρίλιο. 

Ο δείκτης για το κλίμα στις λιανικές πωλήσεις σημείωσε άνοδο στις 0,4 μονάδες, από -3 μονάδες τον Απρίλιο, από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός καταστημάτων επανήλθαν σε λειτουργία. Το καταναλωτικό κλίμα επίσης κινήθηκε ανοδικά παρέμεινε όμως σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στις -5,1 μονάδες τον Μάιο, από τις -8,1 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, με τον δείκτη όμως να κινείται σημαντικά υψηλότερα, από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του -11. 

Ωστόσο η μεγάλη αυτή αισιοδοξία αναφορικά με την οικονομία, μεταφράζεται και σε υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, με τον δείκτη για την τάση των τιμών καταναλωτή τους επόμενους 12 μήνες, να ανεβαίνει στις 22,2 μονάδες, από 19,6 μονάδες, υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 18,6 μονάδων. 

moneyreview.gr με πληφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News