Business & Finance Δευτέρα 1/03/2021, 13:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέβασε περαιτέρω ταχύτητα η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο 

Ανέβασε περαιτέρω ταχύτητα η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο 

Η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να κινείται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, με την ισχυρή ζήτηση να συμβάλει στην επιτάχυνση αυτή, σε ένα μήνα όμως που η έντονη αυτή δραστηριότητα οδήγησε σε ταυτόχρονη αύξηση στο κόστος παραγωγής. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση πραγματοποίησε αισθητή άνοδο στις 57,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, από τις 54,8, μονάδες τον Ιανουάριο και έναντι 57,7 μονάδων της προκαταρκτικής ανάγνωσης του δείκτη. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη των τελευταίων τριών ετών και μια από τις υψηλότερες αναγνώσεις του δείκτη στη διάρκεια των 20 ετών που διεξάγεται η εν λόγω έρευνα. 

Με τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού να έχουν πλήξει τον κλάδο των υπηρεσιών, καθώς κλάδοι όπως η εστίαση και η φιλοξενία έχουν σχεδόν ακινητοποιηθεί, «η μεταποίηση δείχνει έως τώρα από την αρχή του έτους ως η αχτίδα ελπίδας για την οικονομία της Ευρωζώνης», όπως επισημαίνει ο Κρις Γουίλιαμσον επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Η μεγάλη αύξηση της ζήτησης για μεταποιημένα προϊόντα, είχε σαν αποτέλεσμα τα εργοστάσια να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού, την ίδια ώρα όμως που τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού επέφεραν καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης των πρώτων υλών και ελλείψεις τους σε αρκετές περιπτώσεις. 

Αυτές οι ελλείψεις με τη σειρά τους, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών των πρώτων υλών με τον ταχύτερο ρυθμό σε μια δεκαετία, με τον σχετικό δείκτη ΡΜΙ να αναρριχάται στις 73,9 μονάδες από τις 68,3 μονάδες του Ιανουαρίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News