Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 14:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ο κλάδος των υπηρεσιών επιστρέφει δριμύτερος 

Περαιτέρω αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από τον δείκτη των νέων επιχειρήσεων στον κλάδο

Ευρωζώνη: Ο κλάδος των υπηρεσιών επιστρέφει δριμύτερος 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να ανεβάζει ρυθμούς, παρουσιάζοντας πλέον μια εύρωστη εικόνα και δείχνει ότι έχει αφήσει πίσω τις περιπέτειες από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Τρανή απόδειξη, αποτελεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις ανακάμπτουν αποτελούν τα προκαταρκτικά στοιχεία για της IHS Markit για τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη να «σκαρφαλώνει» στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών. 

Ειδικότερα ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Παραγγελιών της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες τον Μάιο ανήλθε στις 56,9 μονάδες, η υψηλότερη ανάγνωση του εν λόγω δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2018, από 53,8 μονάδες τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters για τιμή στις 55,1 μονάδες. 

Ωστόσο τα ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από τον κλάδο των υπηρεσιών, με τον υποδείκτη να παρουσιάζει αισθητή θετική μεταβολή, από τις 50,5 μονάδες τον Απρίλιο, στις 55,1 μονάδες τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018 και αισθητά πιο ψηλά από τις 52,3 μονάδες της αναμενόμενης ανάγνωσης από τους αναλυτές. 

Περαιτέρω αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από τον δείκτη των νέων επιχειρήσεων στον κλάδο, ο ο οποίος για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ξεπέρασε τις 50 μονάδες (το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας) και από τις 49,7 μονάδες, ανέβηκε στις 56,7 μονάδες, ένα υψηλό από τον Ιανουάριο του 2018.

Το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων στην εστίαση και στη φιλοξενία κι ένοσω τα προγράμματα εμβολιασμού συνεχίζονται στις χώρες της Ευρωζώνης, επανέφερε την επιχειρηματική δραστηριότητα στα προ πανδημίας επίπεδα, μόνο που πλέον σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όπου μόνο η μεταποίηση παρουσίαζε ισχυρά στοιχεία, πλέον και ο κλάδος των υπηρεσιών έχει επιστρέψει δριμύτερος. 

Αναφορικά με τον υποδείκτη για τη μεταποίηση, τον Μάιο υποχώρησε το ελάχιστο και από το ρεκόρ του Απριλίου στις 62,9 μονάδες, έπεσε στις 62,8, με τις αναλυτές να κάνουν λόγο για 62,5 μονάδες.

Ο δείκτης που μετράει την παραγωγή και τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ υποχώρησε στις 61,9 μονάδες από τις 63,2 μονάδες.

Ωστόσο δεν ήταν όλα ρόδινα τον Μάιο, καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν σαν αποτέλεσμα οι τιμές τους να αυξάνονται και μαζί τους το κόστος για τους μεταποιητές.

Συγκεκριμένα ο υποδείκτης που μετρά τις τιμές ανέβηκε τον Μάιο στις 86,5 μονάδες, από τις 82,2 μονάδες τον περασμένο μήνα, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται στοιχεία για την εν λόγω έρευνα τον Ιούνιο του 1998. 

Την ίδια ώρα εκτός Ευρωζώνης, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αντίστοιχος σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, από τη στιγμή που με περισσότερο από το 50% των Βρετανών να έχει εμβολιασθεί, τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν σχετικά πιο νωρίς σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης. 

Ειδικότερα ο δείκτης ανήλθε στις 62 μονάδες που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο από το 1998 όταν άρχισε η καταγραφή των στοιχείων της έρευνας, από 60,7 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προσδοκίες των αναλυτών. 

Ρεκόρ κατέγραψε και ο υποδείκτης για τη μεταποίηση, πραγματοποιώντας «άλμα» στις 66,1 μονάδες τον Μάιο, από τις 60,9 μονάδες του Απριλίου, ενώ εκείνος για τις υπηρεσίες ανήλθε στις 61,8 μονάδες, από τις 61 μονάδες τον περασμένο μήνα, ένα υψηλό περισσότερο των επτά ετών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News