Business & Finance Δευτέρα 10/05/2021, 14:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωζώνη: Πάνω το επενδυτικό κλίμα, κάτω οι αποδόσεις των ομολόγων

Τον Ιούνιο οποιαδήποτε απόφαση

Ευρωζώνη: Πάνω το επενδυτικό κλίμα, κάτω οι αποδόσεις των ομολόγων

Μεγάλη μεταστροφή προς το καλύτερο καταγράφεται στο επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάιιο, με τον σχετικό δείκτη να «αναρριχάται» σε υψηλό από τον Μάρτιο του 2018 και τον υποδείκτη των προσδοκιών να καταρρίπτει το δικό του ιστορικό ρεκόρ. Η δημοσίευση των στοιχείων που δείχνουν βελτίωση του επενδυτικού κλίματος επηρέασε τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις τους να κινούνται ελαφρώς πτωτικά, έχοντας κάνει όμως αναστροφή πορείας, καθώς αρχικά σημείωναν άνοδο, διατηρώντας την ανοδική τάση από την περασμένη εβδομάδα. 

Σημαντική θετική μεταβολή παρουσίασε ο δείκτης του επενδυτικού κλίματος Sentix, καθώς από τις 13,1 μονάδες τον Απρίλιο, ανήλθε στις 21 μονάδες τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδό του σχεδόν τριών ετών, έναντι προβλέψεων των αναλυτών του Reuters για τιμή στις 14 μονάδες. Παράλληλα ο υποδείκτης για τις προσδοκίες αναρριχώμενος στις 36,8 μονάδες σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, δείγμα ότι στους επενδυτικούς κύκλους υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι οι οικονομικές συνθήκες βαίνουν με βήμα σταθερό προς την καλυτέρευσή τους. Σε υψηλό από τον Μάιο του 2019 και ο υποδείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες, περνώντας τον Μάιο σε θευικό έδαφος.  

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών επηρέασαν την αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, δίνοντας «σύνθημα» στις αποδόσεις για μεταβολή και υποχώρησή τους. 

Με την έναρξη της συνεδρίασης οι αποδόσεις συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία από την προηγούμενη εβδομάδα, με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου να φθάνει σε υψηλό εβδομάδος στο -0,19% και αυτή του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου να ανεβαίνει στο 0,92%, ένα υψηλό από το περασμένο Σεπτέμβριο. 

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων οι αποδόσεις έκαναν στροφή 180 μοιρών, με την απόδοση του γερμανικού bund να περιορίζεται στο -0,21% και αυτή του ιταλικού να υποχωρεί στο 0,92%, ενώ οι περισσότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κινούνται χαμηλότερα περί της μίας μονάδας βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής. 

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιταχύνει τις αγορές ομολόγων το τρέχον τρίμηνο, οι ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης «συνέρχεται» και επανακάμπτει, έχουν προτρέψει κάποιους αξιωματούχους της ανώτατης τραπεζικής αρχής να ζητάνε την επιβράδυνση των αγορών από τον επόμενο κιόλας μήνα. 

Όπως ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Μάρτιν Καζάκς, οποιαδήποτε απόφαση για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων θα παρθεί αν και εφόσον το κόστος δανεισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. 

Από τη μεριά του το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σε εφημερίδα της Γαλλίας, ότι ενδεχομένως οι αγορές ομολόγων και να επιταχυνθούν περαιτέρω από τον Ιούνιο, αν κριθεί ότι μια τέτοια κίνηση θα διατηρήσει τις συνθήκες δανεισμού ευνοϊκές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News