Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 18:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Παραμένει δεσμευμένη να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης 

Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα συνολικής αξίας 80 δισ. ευρώ

ΕΚΤ: Παραμένει δεσμευμένη να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης 

Αμετακίνητη στη δέσμευσή της να θωρακίσει την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ακόμη διαβαίνει το δύσβατο μονοπάτι που έχει αφήσει παρακαταθήκη η πανδημία του κορωνοϊού, παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της, απευθύνοντας γι άλλη μια φορά έκκληση στις αρχές να μην αποσύρουν τα μέτρα στήριξής τους νωρίτερα. 

Η ΕΚΤ θα συζητήσει για το μέλλον του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της τον επόμενο μήνα και ήδη υπάρχει μερίδα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, που θέλει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός του εν λόγω προγράμματος, καθώς επιταχύνονται τα προγράμματα εμβολιασμού στις χώρες της Ευρωζώνης και οι οικονομίες τους ξανανοίγουν σταδιακά. 

Ωστόσο, όπως σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης, είναι «απαραίτητο να μην αποσυρθεί πολύ σύντομα η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη. Όσον αφορά την ΕΚΤ θα παραμείνουμε στη δέσμευσή μας, να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία».

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ακολουθήσει την ανιούσα τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές συνυπολογίζουν, τόσο τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού, αλλά και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επιβραδύνει τον ρυθμό αγορών των ομολόγων. 

Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα συνολικής αξίας 80 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία και αναμένεται να αποφασίσει στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου εάν θα διατηρήσει ή θα επιβραδύνει αυτόν τον ρυθμό.

Προέτρεψε επίσης τις νομισματικές και φορολογικές αρχές να συνεργαστούν «χέρι με χέρι» – μια φράση η οποία ενδεχομένως να ενοχλήσει ορισμένους συντηρητικούς οικονομολόγους, ιδιαίτερα στη Γερμανία, μια χώρα παραδοσιακά επιφυλακτική με τον πληθωρισμό.

Αυτοί οι οικονομολόγοι, εκφράζουν ανησυχίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να μετατραπεί σε πηγή φθηνής χρηματοδότησης για τις χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αντί να επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση των τιμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News