Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 15:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η οικονομία της Ευρωζώνης στηρίζεται ακόμη σε «δεκανίκια»

Λαγκάρντ: Η οικονομία της Ευρωζώνης στηρίζεται ακόμη σε «δεκανίκια»

Σε «πήλινα» πόδια στηρίζεται η οικονομία της Ευρωζώνης σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας χθες Τετάρτη ότι στηρίζεται ακόμη σε δύο «δεκανίκια» τη νομισματική και τη δημοσιονομική στήριξη. Μάλιστα τόνισε ότι αυτά τα δύο στηρίγματα δεν μπορούν να αποσυρθούν μέχρι η οικονομία να έχει ανακάμψει πλήρως.

Η προβληματική αυτή εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης που παρουσίασε η Κριστίν Λαγκάρντ, έρχεται σε πλήρης αντίθεση με την εκκλήσεις που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους από αξιωματούχους της ΕΚΤ, ότι η ανώτατη ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή θα πρέπει να εξετάσει να περιορίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, από τον ερχόμενο Ιούλιο. 
Μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, η επικεφαλής η Κριστίν Λαγκάρντ, κάθε άλλο παρά αισιόδοξη εμφανίσθηκε. 

«Σκεφτείτε έναν ασθενή που έχει αναρρώσει από μια ασθένεια αλλά στέκεται ακόμη με δεκανίκια. Δεν θέλετε να αφαιρέσετε κάποιο από τα δεκανίκια, το δημοσιονομικό ή το νομισματικό, μέχρι ο ασθενής να μπορεί να περπατήσει κανονικά και για να επιτευχθεί αυτό σημαίνει στήριξη έως την ανάκαμψη». 

Μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου η ΕΚΤ αποφάσισε να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών ομολόγων από αυτό το τρίμηνο, προκειμένου να ανακόψει την ανοδική πορεία που είχαν ακολουθήσει οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους και να διατηρήσει έτσι το κόστος δανεισμού χαμηλά. 

Εντούτοις σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ, υποστήριξε ότι από το γ΄ τρίμηνο οι αγορές ομολόγων θα πρέπει να επιβραδυνθούν, κάτι που επανέλαβε και ο ομόλογός του της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλζμαν. 

Πάντως στο ίδιο μήκος κύματος με την Κριστίν Λαγκάρντ κινήθηκε νωρίτερα σήμερα και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, υποστηρίζοντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε μέλη του Ευρωκοινοβουλίου πως «οι κίνδυνοι από την πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης είναι μεγαλύτεροι από εκείνους που σχετίζονται με τη διατήρηση των μέτρων. Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κάποια επιβλαβής σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, θα αντιδράσουμε», τόνισε ο ντε Γκίντος.

«Αυτό αποτελεί μέρος της βραχυπρόθεσμης δέσμευσής μας, έως ότου η πανδημία φθάσει στο τέλος της», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News