Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 22:17
ΕΚΤ

EKT: Συμφωνία για ΡΕΡΡ με «ρήτρα»

EKT: Συμφωνία για ΡΕΡΡ με «ρήτρα»

Η ΕΚΤ εξασφάλισε την ομόφωνη έγκριση του δ.σ. να αυξήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της (ΡΕΡΡ) μόνο και μόνο επειδή τα αποκαλούμενα «γεράκια» εξασφάλισαν την πρόβλεψη ότι μπορεί και να μην αξιοποιηθεί πλήρως ολόκληρο το πρόγραμμα. Αυτήν την αποκάλυψη έκαναν πηγές εκ των έσω της κεντρικής τράπεζας, που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

«Ο συμβιβασμός αυτός ώθησε την ΕΚΤ στο να αποφασίσει για αύξηση του ΡΕΡΡ κατά 500 δισ.ευρώ αφού εξασφαλίστηκε ότι στο ανακοινωθέν θα περιελάμβανε και την λεκτική ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί σε πλήρη κλίμακα», ανέφεραν οι πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η ρήτρα αυτή που προωθήθηκε ιδιαίτερα από το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ιζαμπελ Σνάμπελ, εξασφάλισε τη συναίνεση αρκετών διαμορφωτών πολιτικής που εμφανίζονταν ιδιαίτερα σκεπτικοί ως προς τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης, χαρακτηρίζοντάς τα υπερβολικά επεκτατικά. Φυσικά, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) ήταν από τις βασικές φωνές αμφισβήτησης, ο οποίος τάχθηκε μεν υπέρ της αύξησης του προγράμματος, αλλά θεώρησε υπερβολικά μεγάλη την αύξηση των 500 δισ.ευρώ, σύμφωνα πάντα με τις πηγές.

Η αποκάλυψη αυτή καταδεικνύει τη δυναμική γύρω από το πρόσωπο της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και την επιρροή των «επιθετικών» αξιωματούχων, που ενδεχομένως να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις τους στο μέλλον. Η Σνάμπελ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, που συντάσσει και παρουσιάζει τις προτάσεις πολιτικής, εξέφρασαν πολλές διαφωνίες ως προς το ποιά είναι η καλύτερη στρατηγική, παρότι και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της χθεσινής απόφασης.  

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης είχαν γίνει εντατικές συζητήσεις, με πολλές αποκλίνουσες απόψεις, καθώς οι προτάσεις για παράταση του προγράμματος κυμαίνονταν από έξι έως 12 μήνες και για την αύξηση έως τα 750 δισ.ευρώ. Αντιθέσεις υπήρξαν και στις απόψεις σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η οικονομία μετά την κυκλοφορία των εμβολίων, ενώ εκδηλώθηκαν και ανησυχίες ότι ακόμη μεγαλύτερη διακράτηση κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα περιπλέξει τη μελλοντική νομισματική πολιτική. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News