Business & Finance Τετάρτη 11/11/2020, 18:50
ΕΚΤ

Ποια είναι τα δύο «όπλα» που θα στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης

Ποια είναι τα δύο «όπλα» που θα στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να κινδυνεύει με επιστροφή στην ύφεση εξαιτίας της επαναφοράς των lockdowns σε ολοένα και περισσότερες χώρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης. Παρά τις ελπίδες που γεννά η πρόσφατη ανακοίνωση της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου καταπολέμησης της νόσου Covid-19, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιεί ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς.

Η ενίσχυση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων και οι στοχευμένες δημοπρασίες χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες αποτελούν τα δύο βασικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω στήριξη της Ευρωζώνης, επισήμανε η κ. Λαγκάρντ.

«Παρότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP) και οι στοχευμένες δημοπρασίες αναχρηματοδότησης έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους και μπορούν να αναπροσαρμοσθούν δυναμικά, καθώς εξελίσσεται η πανδημία. Γι’ αυτό και θα παραμείνουν τα βασικά εργαλεία αναπροσαρμογής της νομισματικής μας πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αισιοδοξία ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές ενεργητικού έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ είχαν θετικό αντίκτυπο και στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με περαιτέρω αποκλιμάκωση της απόδοσης των ιταλικών τίτλων.

Η επαναφορά των αυστηρών περιορισμών σε μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις σε ολοένα και περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης φουντώνει τις ανησυχίες για διπλή ύφεση. Η ίδια η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη μελλοντική ανάκαμψη θα είναι ασταθής.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ενισχύσει και επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ των 1,35 τρισ. ευρώ κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, με πολλούς οικονομολόγους να αναμένουν και αλλαγές στις δημοπρασίες χορήγησης φθηνών δανείων στις τράπεζες.

«Παρότι τα τελευταία νέα για το εμβόλιο είναι ενθαρρυντικά, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα αντιμετωπίζουμε κύματα εξάπλωσης του κορωνοϊού και επιβολή περιορισμών, μέχρι να επιτευχθεί γενικευμένη ανοσία… Η ανάκαμψη μάλλον θα είναι ασταθής, ενώ εξαρτάται από το πότε θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο», πρόσθετε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News