Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 20:12
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί η ΕΚΤ παραμένει σιωπηλή, ενώ οι ομολογιακές αποδόσεις αυξάνονται;

Γιατί η ΕΚΤ παραμένει σιωπηλή, ενώ οι ομολογιακές αποδόσεις αυξάνονται;

Μπορεί το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη να βρίσκεται σε υψηλά πολλών μηνών και οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών να «βλέπουν» πλέον το 0%, όμως οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ δεν φαίνεται να πτοούνται, ένδειξη ότι αρχίζουν να πιστεύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι κάτι αληθινό. 

Συνεπώς, η σημερινή άνοδος έρχεται σε αντίθεση με αυτή του Φεβρουαρίου, οπότε οι αποδόσεις των γερμανικών είχαν αυξηθεί 35 μονάδες βάσης μέσα σε ένα μήνα, στ»ο -0,20%. Η τότε κατάσταση είχε πυροδοτήσει μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ που προσπαθούσαν να λειτουργήσουν «πυροσβεστικά» στην άνοδο των αποδόσεων, με αποκορύφωμα την απόφαση του Μαρτίου να επιταχύνουν τον ρυθμό αγορών στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ. 

Αυτή την φορά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο ετών και φαίνεται να οδεύει ολοτοχώς στο 0% για πρώτη φορά από το 2019. Επίσης, το κόστος δανεισμού στη 10ετία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχει ήδη επιστρέψει σε θετικό έδαφος. Ομως, γιατί οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι τόσο σιωπηλοί;

Πρωτίστως, οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί. Τα τελευταία lockdowns δεν εκτροχίασαν την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι εξαγωγές παραμένουν σταθερές και οι εκστρατείες εμβολιασμών έχουν ξεπεράσει τις αρχικές δυσκολίες. Στόχος της Ε.Ε. είναι να αυξήσει τους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση στο 70% του ενήλικου πληθυσμού έως τα τέλη του καλοκαιριού.

«Αυτό που κάνει τη διαφορά για την ΕΚΤ είναι το πρόγραμμα εμβολιασμών. Την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, η αποσταθεροποίηση της αγοράς είχε να κάνει με τα προβλήματα των εμβολιασμών», αναφέρει ο Σαλμάν Αχμέντ της Fidelity International. 

Η δεύτερη αλλαγή είναι οι πληθωριστικές προσδοκίες. «Η Ευρωζώνη έχει να παρουσιάσει πληθωρισμό 1,4% για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συγκριτικά με το λιγότερο από 1% του Φεβρουαρίου και το σχεδόν μηδενικό ποσοστό ένα χρόνο πριν», αναφέρει ο Τζιμ Λέαβις, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της M&G Investments. O ίδιος επισημαίνει ότι παρότι οι ομολογιακές αποδόσεις αυξάνονται, οι «πραγματικές» αποδόσεις – αφού προσαρμοστούν στον πληθωρισμό – δεν έχουν αλλάξει σημαντικά. Και αυτή ακριβώς είναι η πηγή άνεσης της ΕΚΤ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα είναι η τελευταία στην Ευρωζώνη που θα επιστρέψει πάνω από το μηδέν, αφού υποχώρησε πέρυσι στο -0,91%. Τώρα, αναλυτές της Natwest στοιχηματίζουν ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα φθάσει το 0,25% έως τα τέλη του έτους, ενώ η ING δίδει ένα ποσοστό από 0,2% έως 0%. 
    
Ορισμένοι επενδυτές ρευστοποιούν ομόλογα εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, φοβούμενοι ότι τελικά η κεντρική τράπεζα θα υποκύψει στις πιέσεις των γερακιών και θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Αλλοι πάλι θεωρούν απίθανο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να αυξηθεί πάνω από το στόχο της ΕΚΤ, που είναι λίγο πιο κάτω από το 2% και εκτιμούν ότι οι υποστηρικτικές πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνουν ως έχουν για τα επόμενα δύο έτη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News